Wmo

Heeft u moeite met zelfstandig wonen, het voeren van het huishouden of meedoen in de samenleving? Dan kunt u hulp vragen bij de gemeente via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Wmo hulp aanvragen

Hoe u Wmo-hulp aanvraagt

  • Vul het aanvraagformulier dat hierboven staat in.
  • Een medewerker van het WIZ-loket gaat met u in gesprek om uw situatie te bespreken. Ook bespreekt u welke hulp u nodig heeft. We kijken dan ook wat u zelf nog kunt. En wat familie, vrienden en buurtgenoten voor u kunnen doen. Of betaalde oplossingen, zoals een glazenwasser, maaltijdservice of boodschappendienst. Als u niet naar het loket kunt komen, komt de medewerker van het WIZ-loket bij u thuis voor dit gesprek.
  • Een vriend(in) of familielid mag bij het gesprek zijn en u helpen bij de aanvraag. U kunt hier ook iemand anders voor vragen. U kunt deze hulp gratis krijgen. Kijk voor meer informatie op de pagina Cliëntondersteuning.

Hulp in natura of via pgb

U kunt op 2 manieren Wmo-hulp krijgen:

Eigen bijdrage

Soms moet u ook een eigen bijdrage betalen. Kijk voor meer informatie op de pagina Eigen bijdrage voor Wmo.

Zorgkosten terug via de Belastingdienst

Door uw ziekte of beperking maakt u misschien extra kosten. Bijvoorbeeld voor zorg, vervoer, hulpmiddelen of extra gezinshulp. Die kosten zijn voor een deel aftrekbaar van uw belasting. Op www.meerkosten.nl staat uitgelegd hoe u dit bij uw aangifte moet invullen. Ook vindt u informatie over andere regelingen om uw inkomen aan te vullen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Bel dan het WIZ-loket via 14 0181. Dit kan op maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 11.00 uur.