Wonen en verzekeringen

De gemeente Hellevoetsluis heeft verschillende regelingen om de zorg voor uw naaste makkelijker te maken. Zoals een mantelzorgwoning, een urgentieregeling, vrijwilligersverzekering of een collectieve ziektekostenverzekering.

Mantelzorgwoning

Een mantelzorgwoning is een woning op het terrein van uw eigen huis. In deze woning kan degene wonen voor wie u zorgt. Het is een kant-en-klare woning voor iemand die zorg nodig heeft. Als u daar ruimte voor heeft, kunt u deze in uw achtertuin zetten. Vraag bij de gemeente of u voor de mantelzorgwoning een vergunning nodig heeft. Als het niet zonder vergunning kan, is een eenvoudige aanvraagprocedure genoeg.

Urgentieregeling

Om mantelzorg te geven, is het soms wenselijk om bij elkaar in de buurt te wonen. Als mantelzorger kunt u misschien voorrang krijgen voor die verhuizing. Dat geldt ook als degene voor wie u zorgt, wil verhuizen. Met urgentie krijgt u voorrang bij het krijgen van een sociale huurwoning. Zo kunt u sneller dichterbij degene komen waar u voor zorgt.

Vraag urgentie aan (pdf, 231 kB)

In het aanvraagformulier staat wanneer u urgentie kunt krijgen en wat u nodig heeft bij de aanvraag.

Vrijwilligersverzekering

Met de vrijwilligersverzekering bent u tijdens uw werk als mantelzorger verzekerd tegen ongevallen. Ook uw persoonlijke eigendommen vallen onder deze verzekering. U hoeft zich niet aan te melden voor deze verzekering. U bent automatisch meeverzekerd. Op de website van Centraal Beheer vindt u het formulier om schade te melden.

Collectieve ziektekostenverzekering

Uw werk als mantelzorger kan gevolgen hebben voor uw baan. Misschien is uw inkomen gedaald. Als u een laag inkomen heeft, kunt u misschien gebruik maken van een collectieve ziektekostenverzekering.

Meer informatie

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Bel dan het WIZ-loket via 14 0181. Dit kan op maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 11.00 uur. U kunt ook langskomen tussen 8.30 en 16.30 uur. Ons adres is Oostzanddijk 28.