Wonen en verzekeringen

De gemeente Hellevoetsluis heeft diverse regelingen om de zorg voor uw naasten gemakkelijker te maken, zoals een mantelzorgwoning of en een financiële bijdrage zoals een collectieve ziektekostenverzekering.

Mantelzorgwoning

Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning op het terrein van uw eigen huis. Deze woning is bedoeld voor degene die u verzorgt. Mantelzorgwoningen kunnen in sommige gevallen mantelzorgers helpen bij het verlichten van hun taken. Een mantelzorgwoning is een aangepaste kant-en-klare woning voor iemand die zorg nodig heeft, die in de achtertuin geplaatst kan worden. De woningen zijn snel te plaatsen en kunnen ook weer weggehaald worden als de mantelzorg niet meer nodig is. Ze zijn leverbaar met allerlei aanpassingen. Vanuit de Rijksoverheid is in het afgelopen jaar ingezet op het vereenvoudigen van de aanvraagprocedure voor de plaatsing van een mantelzorgwoning in de eigen tuin, zodat hier niet telkens meer een aparte vergunning voor nodig is. Door deze aanpassing kunnen mantelzorgwoningen in Hellevoetsluis tegenwoordig ofwel vergunningsvrij worden gebouwd of middels een eenvoudige aanvraagprocedure, via het zogenaamde ‘kruimelgevallenbeleid’.

Urgentieregeling

Om mantelzorg te geven, is het soms wenselijk om bij elkaar in de buurt te wonen. Als mantelzorger kunt u mogelijk urgentie krijgen voor die verhuizing. Dat geldt ook als degene waarvoor u zorgt, wil verhuizen. Urgentie geeft u voorrang bij het krijgen van een sociale huurwoning. Ook mensen die zelfstandig wonen, maar voor zorg afhankelijk zijn van een instelling, kunnen soms urgentie krijgen. Zo kunt u dichterbij de instelling wonen.

Formulier urgentieregeling

Vrijwilligersverzekering

Om  u een steuntje in de rug te geven, heeft de gemeente Hellevoetsluis een speciale verzekering afgesloten. Met deze verzekering bent u tijdens uw  werk als mantelzorger tegen ongevallen verzekerd.  Ook uw persoonlijke eigendommen worden gedekt door deze verzekering. De regeling was er al voor vrijwilligers, maar is nu dus ook beschikbaar voor mantelzorgers. U hoeft zich niet aan te melden voor deze verzekering, u bent automatisch meeverzekerd. Wilt u meer informatie over de verzekering lezen? Klik dan hier voor de brochure.

Collectieve ziektekosten verzekering

De zorg die u als mantelzorger verleent, kan ten koste gaan van uw huidige baan, waardoor uw inkomen is gedaald. Bij een laag inkomen kunt u mogelijk gebruik maken van een collectieve ziektekostenverzekering tegen een gereduceerd tarief. Zie voor meer informatie de pagina over de collectieve ziektekostenverzekering.

Meer informatie

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Bel dan naar het WIZ-loket via het telefoonnummer 14 0181. Het loket is op werkdagen tussen 9.00 en 11.00 uur telefonisch bereikbaar. Langskomen mag natuurlijk ook en kan tussen 08.30 en 16.30 uur (Oostzanddijk 28).