Hulp bij het huishouden

Heeft u moeite met het bijhouden van uw huishouden? Dan kunt u contact opnemen met de gemeente. De medewerkers van het Werk Inkomen en Zorg (WIZ)-loket geven informatie en adviseren u over de oplossingen.

Hulp in het huishouden valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Onder hulp in het huishouden verstaat de gemeente:

  • het schoon en leefbaar houden van uw woning;
  • het dragen van schone kleding;
  • het zorgen voor eten en drinken;
  • de zorg voor jonge kinderen.

Zo werkt het

Hulp bij het huishouden geeft de gemeente vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Hiervoor kunt u een aanvraag doen via de website of met een medewerker van het WIZ-loket. Dit kan als u bijvoorbeeld lang ziek bent, een beperking heeft of omdat u zorgt voor een gehandicapt gezinslid. De gemeente maakt vervolgens een afspraak met u voor een gesprek bij u thuis.

Tijdens dit gesprek kijkt u samen met de medewerker naar uw probleem, situatie en passende oplossingen. Daarbij kijken we samen naar wat u zelf nog wel kunt en wat anderen voor u kunnen doen. Ook kijken we naar betaalde oplossingen, zoals een glazenwasser of de maaltijdvoorziening of boodschappendienst. Als er daarna nog problemen niet zijn opgelost, zorgt de gemeente voor een passende oplossing. Dit kan in natura (de gemeente regelt het voor u) of als persoonsgebonden budget (u regelt het zelf). Alle afspraken hierover zetten we samen met u in een gesprekverslag. 

Cliëntondersteuning

U mag altijd een vriend(in) of familielid vragen bij het gesprek met de gemeente. Maar het kan ook verstandig zijn om hulp te vragen van een onafhankelijke cliëntondersteuner. Hij of zij is dan aanwezig tijdens het gesprek met de gemeente. Hoe u gratis onafhankelijke cliëntondersteuning aanvraagt leest u op de pagina cliëntondersteuning

Eigen bijdrage

Daarnaast krijgt u informatie over de eigen bijdrage voor een Wmo-voorziening. Of u een eigen bijdrage gaat betalen en hoe hoog deze is, hangt af van de soort hulp(middel), uw gezinssamenstelling en de hoogte van het gezinsinkomen en uw vermogen. Lees hier meer over op de pagina over de eigen bijdrage voor de Wmo. 

Verschil ‘in natura’ of pgb

U kunt ook kiezen voor een persoongebonden budget (pgb). Dit kan als u voldoet aan de regels die hiervoor gelden. U beheert dan zelf uw geld en sluit een contract af met een aanbieder. Lees hier meer over op de pagina over het pgb. Ook bij een pgb betaalt u mogelijk een eigen bijdrage. U mag het pgb niet gebruiken om deze eigen bijdrage te betalen.

Meer informatie

Als u advies wilt of vragen heeft over hulp bij het huishouden kunt u contact opnemen met de gemeente via het telefoonnummer 14 0181. Het WIZ-loket is tussen 9.00 uur en 11.00 uur telefonisch bereikbaar. U kunt ook langskomen bij het WIZ-loket, Oostzanddijk 28. Het WIZ-loket is elke werkdag geopend tussen 8.30 uur en 16.30 uur.