Vragen en antwoorden over sport

Hier vindt u veel gestelde vragen over de maatregelen met betrekking tot sport.

Hieronder vindt u een overzicht met de meest gestelde vragen en antwoorden over sporten voor volwassenen. Kijk voor het volledige overzicht met vrragen over sporten voor kinderen, jongeren en volwassenen op de website van de Rjksoverheid.  

Mogen volwassenen weer sporten?

Volwassenen mogen vanaf 11 mei hun sporttrainingen in teamverband op de club en in de openbare ruimte hervatten, er moet dan altijd 1,5 meter afstand worden gehouden. Daarnaast moeten de hygiëneregels van het RIVM in acht worden genomen. Let op, kleedruimtes en kantines blijven gesloten.

Worden competities weer jervat?

Competities mogen voor 1 september geen doorgang vinden, ook voor de buitensporten niet.

Ik wil graag met vrienden of bekenden samen sporten in de buitenlucht. Op welke manier kan dat veilig?

•    Houd minimaal 1,5 meter afstand.
•    Blijf binnen wanneer je last hebt van neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn en hoesten of verhoging of koorts. 
•    Zoek geen risico’s op waardoor je bent aangewezen op medische hulp (bijvoorbeeld door een ongeval). 
•    Ga niet samen sporten als u in een risicogroep valt. 

Kan ik als volwassene op sportaccommodaties terecht om te sporten?

Vanaf 11 mei mogen de sportaccommodaties de trainingen buiten weer hervatten. U kunt bij de sportclubs informeren welke trainingen worden aangeboden en of u kunt deelnemen. Sporthallen, squashbanen en andere indoor sportaccommodaties blijven gesloten. Ook de kleedkamers en kantines bij buitensport accommodaties blijven dicht.

Gaat mijn bootcamp-, kickboks- of yogacursus onder leiding van een instructeur in het park door?

Vanaf 11 mei mogen deze activiteiten weer opgestart worden. Infomeer bij uw sportaanbieder welke lessen gegeven worden en onder welke voorwaarden u kunt deelnemen. Volwassenen mogen weer in de buitenlucht trainen. Ook hierbij gelden de algemene hygiëneregels van het RIVM en dient er 1,5 meter afstand gehouden te worden.

Bij sporten zoals fitness is 1,5 meter afstand houden mogelijk. Waarom mag dit niet?

Binnen sporten is nog niet toegestaan omdat bij het sporten aerosolen vrijkomen. Binnen vormen deze een risico voor de verspreiding van het virus. Daarom mag voorlopig alleen in de buitenlucht gesport worden.

Kan het virus doorgegeven worden via zweet?

Het virus wordt niet via zweet doorgegeven. Door hoesten en niezen komt het virus uit neus, keel of longen naar buiten. Via kleine druppeltjes komt het virus in de lucht. Daarom is het van belang om 1,5 meter afstand van elkaar te houden.

Wanneer kan ik weer gewoon sporten zoals ik dat zelf wil?

Het is nog onbekend wanneer iedereen weer kan sporten op de manier waarop we gewend waren. Wel zijn georganiseerde sporttrainingen voor volwassenen vanaf 11 mei toegestaan, wedstrijden en competities niet. Daarbij gelden wel aanvullende spelregels, houdt 1,5 meter afstand. Wanneer alles weer normaal wordt, hangt af hoe het virus en de verspreiding daarvan zich ontwikkelt.