Vragen en antwoorden over de noodverordening

U kunt hier lezen wat de noodverordening inhoudt en wat er in het aanwijzingsbesluit staat.

Wat houdt de noodverordening in?

Vanaf maandag 11 mei 2020 geldt een nieuwe noodverordening in de regio Rotterdam-Rijnmond. Deze noodverordening vervangt de versie van 29 april. Hiermee wordt regionaal invulling gegeven aan de landelijk bepaalde regels en versoepelingen. De noodverordening is nodig om te zorgen dat de maatregelen om het coronavirus te beperken ook gehandhaafd kunnen worden. 

Het volledige bericht over de noodverordening en de link naar de nieuwe noodverordening vindt u op de website van Rijnmond Veilig. Klik hier om het bericht te lezen

Klik hier om de nieuwe noodverordening te lezen

Voor iedereen blijft gelden:

•    Was vaak uw handen.
•    Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog.
•    Gebruik papieren zakdoekjes om uw neus te snuiten en gooi deze daarna weg.
•    Schud geen handen.
•    Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen.
•    Werk zoveel mogelijk thuis

Bent u ziek?

•    Blijf thuis bij verkoudheidsklachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius.
•    Heeft u ook koorts en/of benauwdheid? Dan blijven ook huisgenoten thuis. Als u 24 uur lang geen klachten heeft, mag u weer naar buiten.

Bent u 70 jaar of ouder of heeft u een kwetsbare gezondheid?

•    Wees extra voorzichtig. Het kan verstandig zijn om voorlopig nog zoveel mogelijk thuis te blijven.

Vermijd drukte en geef elkaar de ruimte

•    Zorg dat u altijd op 1,5 meter afstand van anderen kunt blijven.
•    Is dat niet mogelijk, ga dan ergens anders heen.

Vanaf 11 mei geldt:

School

•    Scholen in het basisonderwijs, inclusief het speciaal (basis)onderwijs, de dag- en gastouderopvang openen op 11 mei.

Sport en spel

•    Kinderen tot en met 12 jaar kunnen onder begeleiding buiten samen sporten, bewegen en activiteiten volgen.
•    Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen onder begeleiding buiten sporten met elkaar, maar dan met 1,5 meter afstand ertussen.
•    Iedereen boven 18 jaar kan buiten sporten en bewegen op 1,5 meter afstand van elkaar (dus geen contactsporten; lesgeven kan, maar geen wedstrijden en niet douchen na afloop).

Contactberoepen

•    Het uitoefenen van de meeste contactberoepen is weer mogelijk. Het gaat om rij-instructeurs, (para)medische beroepen (diëtist, masseur, ergotherapeut, tandprotheticus, enz.), medewerkers in uiterlijke verzorging (kapper, schoonheidsspecialist, pedicure, enz.) en alternatieve geneeswijzen (acupuncturist, homeopaat, enz.).
•    Het werk wordt zoveel mogelijk op anderhalve meter afstand georganiseerd.
•    Er wordt gewerkt op afspraak, waarbij de ondernemer/medewerker en de klant samen vooraf bespreken of het bezoek een risico oplevert.

Bibliotheken

Bibliotheken mogen hun deuren weer openen voor publiek en nemen maatregelen zodat bezoekers 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden. In Hellevoetsluis is de bibliotheek vanaf 20 mei weer geopend.

Openbaar vervoer

•    Gebruik alleen het openbaar vervoer als dat echt nodig is, vermijd de spits en geef elkaar de ruimte.
•    In trein, bus en metro wordt u geadviseerd om niet-medische mondkapjes te dragen. Vanaf 1 juni is dit verplicht.

Mondkapjes

In een aantal situaties is het niet mogelijk de 1,5 meter afstand te bewaren. Voor reizigers en medewerkers in het openbaar vervoer is het daarom per 1 juni verplicht niet-medische mondkapjes te dragen. Om schaarste in de zorg te voorkomen, mogen dit dus geen mondkapjes zijn die bedoeld zijn voor de zorg. Voor contactberoepen neemt een check vooraf veel risico’s weg. Het dragen van mondkapjes is dan niet nodig, maar het staat ieder natuurlijk vrij er gebruik van te maken.

Wat doen we in Hellevoetsluis?

De noodverordening biedt mogelijkheden voor politie en gemeente om op te treden als inwoners, toeristen, organisaties en ondernemers zich niet aan de maatregelen houden om het coronavirus zoveel mogelijk in te dammen. En alhoewel we begrijpen dat het een moeilijke periode is, vragen we iedereen om zich ook echt aan de maatregelen te houden, zodat we zo min mogelijk boetes hoeven uit te delen of publieke ruimtes hoeven te sluiten. Maar als het moet, dan doen we dat!

Wat is het aanwijzingsbesluit?

Het aanwijzingsbesluit is ook vastgesteld door de voorzitter van Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en is op deze noodverordening van toepassing. Hiermee zijn ook alle bijzondere opsporingsambtenaren (BOA’s) van alle gemeenten bevoegd op te treden ter uitvoering van de noodverordening.

Op 20 mei is een nieuw aanwijzingsbesluit vastgesteld waarin specifieke gebieden en locaties zijn aangewezen die onder de noodverordening vallen:

Bekijk hier het aanwijzingsbesluit en bijbehorende bijlage van 20 mei 2020.

Waar vindt ik meer informatie over de noodverordening en het aanwijzingsbesluit?

Op rijnmondveilig.nl vindt u een aantal veelgestelde vragen met beantwoording over de vastgestelde noodverordening en wat de maatregelen precies betekenen voor recreatief verblijf in de regio Rotterdam-Rijnmond.