Bericht van burgemeester Milène Junius aan alle inwoners van Hellevoetsluis

Tweede open brief voor alle inwoners, van 1 april 2020.

Lieve inwoners van Hellevoetsluis,

Op dit moment zitten we in de derde week van de maatregelen om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. We werken zoveel mogelijk thuis, gaan alleen nog naar buiten voor de noodzakelijke boodschappen. Ouderen en kwetsbaren ontvangen geen bezoek. Ouders begeleiden hun kinderen thuis met hun schoolwerk. We maken ons allemaal zorgen om onze kwetsbare naasten. 
Net als u, ben ik diep onder de indruk van de heftige impact die dit heeft op ons dagelijks leven. Dat ik als burgemeester moet vragen aan mensen om niet naar onze mooie plek aan het Haringvliet te komen, niet de stranden te bezoeken en weg te blijven van de campings en parken, gaat me enorm aan het hart. Niet kunnen genieten van onze mooie omgeving, samen met vrienden en familie, dat is een enorm gemis.

Zorg voor elkaar

We worden dagelijks overspoeld met nieuws over het coronavirus. Het kan ons onzeker en bang maken. We worden allemaal op onszelf teruggeworpen en eenzaamheid kan op de loer liggen. Ik zie dat de inwoners van Hellevoetsluis deze tijd ook gebruiken om na te denken over wat zij echt belangrijk vinden. Wat hun dierbaar is. Gezin, familie, vrienden. Zorg en omkijken voor en naar elkaar.
Er ontstaan mooie initiatieven waarin inwoners elkaar helpen. Zorg- en hulpverleners krijgen aandacht en respect voor hun dappere inzet in deze crisis. Er wordt gezongen voor elkaar, online contact gezocht en tekeningen en post verstuurd. Mensen delen hun zorgen en bieden elkaar troost. Niet alleen in Hellevoetsluis. Deze initiatieven zien we ook in de landen om ons heen. Dat maakt ons allemaal verbonden en minder alleen. 

Ziekte is ingrijpend

Er zijn inwoners van onze gemeente ziek geworden door het coronavirus. Sommigen zijn thuis, anderen liggen in het ziekenhuis. Niemand kan op bezoek komen. Dat voelt enorm eenzaam. Het is ingrijpend en brengt veel onzekerheid met zich mee. Ook voor de gezinnen en families waarvan een dierbare in hun omgeving ernstig ziek is. Ik hoop met u mee dat zieken snel op zullen knappen en weer thuis zullen zijn. 
Er zijn mensen die een dierbare hebben verloren. Dat is intens verdrietig, we zijn in gedachten bij u.

Ondernemers krijgen steun

Ook ondernemers worden hard getroffen door de maatregelen die zijn ingesteld. De verhalen die we van ondernemers horen, gaan ons enorm aan het hart. We willen ondernemers dan ook verzekeren dat we, samen met de landelijke overheid er hard aan werken om de gevolgen zoveel mogelijk te beperken.

Blijf aandacht hebben voor de maatregelen

Als er iets is dat deze crisis ons leert is: als we niet voorzichtig zijn, brengen we anderen schade toe. Gelukkig ziet het overgrote deel van de inwoners van Hellevoetsluis dit ook zo. Voor de jeugd is het soms nog lastig om zich in te denken, wat hun gedrag voor anderen kan betekenen. Ook al lijkt het er op dat jongere mensen een minder grote kans hebben om ernstig ziek te worden; als je wel ziek wordt, is dit geen pretje. Ook bestaat de kans dat kinderen en jongeren andere mensen besmetten. En dat zijn juist de mensen die een grotere kans hebben er wél ernstig ziek van te worden. Zoals oudere mensen, of mensen die al andere ziektes hebben. Daarom blijf ik benadrukken dat ook de jeugd afstand houdt van elkaar. Ik vraag ouders met klem hierover te praten met hun kinderen en erop toe te zien dat zij niet in groepen bij elkaar komen.
Ook voor alle andere inwoners blijft het van belang: houdt afstand van elkaar, blijf zoveel mogelijk thuis en was vaak uw handen.

We doen het samen

Laten we de verbondenheid die we nu voelen, vasthouden. We hebben elkaar nodig. Voor iedereen betekent de corona crisis misschien iets anders. Maar het gaat aan niemand voorbij. Het gevecht tegen het coronavirus en tegen de gevolgen van deze crisis doen we samen. Ik wens u allemaal veel sterkte en gezondheid toe! Tot snel.


Milène Junius
Burgemeester Gemeente Hellevoetsluis