Open brief burgemeester aan alle inwoners

Eerste open brief aan alle inwoners, van 17 maart 2020.

Beste Hellevoeters,

De afgelopen periode beheerst de verspreiding van het Corona virus ons nieuws en intussen ook vrijwel al onze gesprekken. De ontwikkelingen rondom de aanpak van Corona volgen elkaar dan ook snel op. Na het geen handen schudden, kwam al snel thuiswerken, het vermijden van evenementen, het sluiten van scholen en horeca en het niet meer bij elkaar komen in groepsverband. Het is niet uitgesloten dat binnenkort meer maatregelen worden genomen. Eigenlijk is zo min mogelijk contact het beste, omdat ieder contact een risico van besmettingsoverdracht met zich meebrengt. 

Het Hellevoetse dagelijks leven

Leek het eerst allemaal nog ver weg, ineens gaat het dus over ónze omgeving, onze eigen gezondheid en die van onze naasten. En gaat het over de gevolgen voor ons dagelijks leven. Geen rondje over de markt, geen theaterbezoek, geen verjaardagsfeestjes. Weekenden zien er toch heel anders uit, zo zonder sport- en spelmogelijkheden of familiebezoek. Evenementen waar veel tijd en energie in is gestoken, worden afgelast. En wat dacht u van het thuiswerken en niet naar school kunnen? We moeten met elkaar, ook hier in Hellevoetsluis flink improviseren en organiseren. 
Veel mensen in onze ziekenhuizen, de zorg en bij de hulpdiensten werken onafgebroken door. Misschien zijn dat uw partner of familie. Zij verdienen onze steun en dankbaarheid. En niet de lege schappen in de supermarkt na hun dienst. Hamsteren is echt niet nodig. Gelukkig zien de meeste inwoners dit nu ook. 
Laten we ons dus richten op de mensen die onze steun kunnen gebruiken. En dat zie ik gebeuren. Er ontstaan mooie initiatieven op social media om elkaar te helpen, bijvoorbeeld bij het doen van een boodschap of een telefonische praatje. Of steun voor non-profit instellingen en lokale ondernemers door het doneren van kaartjes of het alvast kopen van een waardebon. 

Samen doen

We hebben elkaar allemaal nodig om de uitbraak van dit virus te verslaan. ‘Flatten the curve’  wordt dat genoemd. Het doel hiervan is om een mogelijke piekbelasting op onze medische zorg te voorkomen. Dit doen we door de verspreiding van het virus en daarmee de belasting op onze medische zorgverleners in tijd uit te spreiden. En daarmee goede zorg aan elke zieke te kunnen blijven leveren. Besmettingen kunnen we voorkomen door sociale contacten te beperken. Ik vraag u dan ook met klem om gepaste afstand (1,5 meter) van elkaar te houden en de algemene hygiënemaatregelen in acht te blijven nemen. Op deze manier dragen we allemaal een steentje bij en zorgen we er zoveel mogelijk voor, dat wijzelf en onze naasten niet ziek worden. Dat moet mogelijk zijn. Dat kunnen wij samen doen! Ik wens iedereen kracht en wijsheid toe de komende weken. Succes met alle mooie initiatieven en veel sterkte voor wie het moeilijk heeft of ziek is. 
Laten we samen ons best doen, zodat we zo snel mogelijk weer ons normale dagelijks leven kunnen oppakken.
Ik wil u bedanken voor uw inzet, medewerking en begrip.
Houd oog voor elkaar en zorg voor elkaar. 

Hartelijke groet,
Milène Junius
Burgemeester van Hellevoetsluis