Examen in de anderhalve-meter-maatschappij

Afgelopen donderdag was het de Nationale Examendag. Deze werd speciaal ingesteld, omdat de eindexamenleerlingen vanwege corona geen centraal eindexamen konden doen en vervolgens geen examenuitreiking kregen. In een brief aan de geslaagden heb ik hen gefeliciteerd en gecomplimenteerd dat ze toch hun diploma hebben behaald in deze onzekere tijd. De examentijd is altijd al een spannende periode. Het is iets waar je je lange tijd op voorbereidt en naar toewerkt. 

Dit jaar werd alles van het ene op het andere moment anders. Ineens geen les meer op school, geen vrienden op het schoolplein en niet sporten en uitgaan. Door het plotselinge gevaar van de verspreiding van het coronavirus waren er misschien wel zorgen over de eigen gezondheid of die van ouders of grootouders. Was er misschien stress over of en hoe de examens zouden doorgaan. Het lijkt me best zwaar om zelf de motivatie op te brengen terwijl het thuis misschien wel heel druk was met thuiswerkende ouders en thuislerende broertjes en zusjes. Er was weliswaar geen spanning van een centraal schriftelijk examen. Maar er was ook geen groot examenfeest, om opgelucht te vieren dat het erop zat. De enkele feestjes die er waren, waren aan de strenge corona-regels gehouden. Voor ieders veiligheid. Als die veiligheid niet geborgd is, is dat een overtreding. 

Het is een bijzondere periode waarin we moeten zorgen voor elkaar, voorkomen dat we elkaar besmetten. Corona verspreidt zich nog steeds snel over de wereld en is dodelijker dan malaria, griep en ondervoeding.  
Deze bijzondere periode geeft wat mij betreft éxtra waarde en betekenis aan het diploma, want het vraagt doorzettings- en aanpassingsvermogen in deze coronatijd. Een diploma is voor het leven en zegt iets over de vakken die je beheerst, maar in deze tijd ook over de kwaliteiten die je als mens hebt. 

Er volgen nu nieuwe studies of leer/werktrajecten en volgende stappen in deze anderhalve-meter-maatschappij. Dat vergt wederom doorzettings- en aanpassingsvermogen. Onze samenleving gaat er heel anders uit zien. Dat betekent met name iets voor de jongeren. Ik nodig de 14-18 jarigen dan ook van harte uit om mee te denken over hoe zo’n anderhalve-meter-maatschappij eruit kan zien. Wat is er nodig om te studeren, te werken, te chillen of te feesten? Denk mee en meld je aan via communicatie@hellevoetsluis.nl!