Schulddienstverlening

Als u te maken heeft met schulden, is het belangrijk dat u hulp zoekt. Op deze pagina leest u meer over schulden en op welke manier u hulp kunt krijgen.

Wist u dat bijna 1 op de 3 van de Nederlandse huishoudens te maken heeft met betalingsachterstanden en 1 op de 5 huishoudens schulden heeft waardoor zij in de problemen kunnen komen? U bent dus niet alleen en hoeft zich nergens voor te schamen.

Voorwaarden

  • U bent 18 jaar of ouder
  • U en uw eventuele partner wonen in gemeente Hellevoetsluis
  • Ook (ex-)ondernemers die privé aansprakelijk zijn voor hun schulden, kunnen hulp krijgen bij het oplossen van hun schulden

Zo werkt het

Voor hulp bij uw schulden kunt zich aanmelden via het digitale aanmeldformulier op deze website. Uiteraard kunt u ook bellen, mailen of langskomen (zie de gegevens onder aan deze pagina). 
Nadat uw aanmelding ontvangen is, nemen wij binnen 14 dagen contact met u op voor een eerste afspraak. Tijdens die afspraak neemt de medewerker uw situatie met u door. Jullie bespreken welke hulp nodig is en welke organisatie dat kan bieden. Soms is hulp vanuit de gemeente nodig en soms kunt u bijvoorbeeld bij maatschappelijk werk terecht. 

Spreken we met u af dat u schulddienstverlening van de gemeente krijgt? Dan kijkt de medewerker samen met u welke gegevens daarvoor nodig zijn en hoe u die kunt verzamelen. Ook kijken we wie u daarbij kan helpen.  
Verder bespreken we met u hoe het komt dat u schulden heeft. Soms is dat door het verliezen van inkomen en soms door andere problemen zoals gezondsheidsproblemen. Om de schulden op te kunnen lossen en te voorkomen dat ze weer oplopen, is het belangrijk dat u aan de onderliggende problemen wil werken en hiervoor hulp accepteert. 

Tijdens de eerste 8 weken verzamelen we met u de informatie die nodig is om erachter te komen wat de beste oplossing voor u is.

Welke mogelijkheden zijn er om van de schulden af te komen?

  • Zelf volledig afbetalen. Soms lijken de schulden of betalingsachterstanden erger dan ze zijn en kunt u door een goede betalingsregeling de schulden zelf op tijd afbetalen. 
  • Kunt u het bedrag niet binnen 3 jaar afbetalen? Dan is het soms mogelijk om met diegene die geld van u krijgt afspraken te maken over het bedrag dat u in 3 jaar terugbetaalt. Dit noemen we een schuldregeling. Betaalt u het afgesproken bedrag in die 3 jaar terug? Dan hoeft u de rest van de schuld niet meer te betalen.
  • Willen bedrijven geen schuldregeling met u afspreken? In sommige gevallen kan de rechter gevraagd worden om bedrijven te verplichten om een schuldregeling af te spreken.
  • Is een schuldregeling nu niet mogelijk? Dan kijken we samen met u wat wel mogelijk is om ervoor te zorgen dat uw situatie niet erger wordt. Bijvoorbeeld door het aanvragen van inkomensregelingen waar u recht op heeft, of een vorm van budgetbeheer, bewindvoering (link) of andere begeleiding.

Zo vraagt u het aan

U kunt zich aanmelden voor schulddienstverlening via onderstaande button. U moet daarvoor inloggen met DigiD. Heeft u geen DigiD of bent u een professional en wilt u een cliënt aanmelden? Stuur in dat geval een mail naar shv@hellevoetsluis.nl, dan sturen wij u een aanmeldformulier toe.

Aanvraagformulier schulddienstverlening (met DigiD)

U kunt ook contact opnemen met het WIZ-loket, via het telefoonnummer 14 0181 of via de mail op shv@hellevoetsluis.nl. Het loket is op werkdagen tussen 9.00 en 11.00 uur telefonisch bereikbaar. Langskomen mag natuurlijk ook en kan tussen 8.30 en 16.30 uur. Ons adres is Oostzanddijk 28.