Woonkostentoeslag

Is uw inkomen plotseling veel lager? Kunt u daardoor uw huur of uw hypotheek niet meer betalen? Dan kunt u tijdelijk een toeslag aanvragen om het tekort voor uw woonkosten mee aan te vullen. Deze toeslag noemen we woonkostentoeslag.

Kijk of u woonkostentoeslag kunt aanvragen en regel het direct

Geeft het programma aan dat u woonkostentoeslag kunt aanvragen? Dan kunt u inloggen met DigiD en de aanvraag direct doen. Het programma geeft aan welke bewijsstukken nodig zijn.

Voorwaarden

  • U woont in Hellevoetsluis.
  • U bent 18 jaar of ouder.
  • Uw inkomen is plotseling gedaald
  • U probeert het inkomen van uw gezin te verbeteren of u zoekt een goedkopere woning
  • Uw inkomen en dat van uw partner is op het moment dat u de toeslag aanvraagt niet meer dan 110% van de bijstandsnorm die voor uw situatie geldt.
  • Uw spaargeld is niet meer dan het vermogen dat u voor de algemene bijstand mag hebben. Kijk voor de juiste bedragen op de website van de Rijksoverheid over de Bijstand.

Zo werkt het

Ook als u een woning huurt boven de grens voor de huurtoeslag of als u een koopwoning heeft kunt u een aanvraag doen. Als uw inkomen plotseling daalt, vraagt u zo snel mogelijk de woonkostentoeslag aan. Na acht weken krijgt u van de gemeente een besluit waarin staat of u woonkostentoeslag krijgt en onder welke voorwaarden:

  • U krijgt maximaal zes maanden woonkostentoeslag die lager is dan de grens voor huurtoeslag. U hoeft niet te verhuizen.
  • U krijgt maximaal zes maanden woonkostentoeslag die hoger is dan de grens voor huurtoeslag. U verhuist naar een woning die minder duur is.
  • U krijgt maximaal twaalf maanden een verlenging van de woonkostentoeslag. U verhuist naar een woning die minder duur is.

Hoe hoog is de woonkostentoeslag?

De hoogte van de Woonkostentoeslag hangt af van de financiële situatie van uw huishouden. De woonkostentoeslag is maximaal € 750,00 per maand. Dit bedrag komt bovenop de Huurtoeslag van de Rijksoverheid die u misschien al krijgt.

Als u een eigen vermogen heeft in de woning, kan de gemeente de woonkostentoeslag geven in de vorm van een bijstandslening. Als uw woning verkocht wordt, betaalt u de bijstandslening terug aan de gemeente.

Tips

Meer informatie

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Bel dan het WIZ-loket via 14 0181. Dit kan op maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 11.00 uur. U kunt ook langskomen tussen 8.30 en 16.30 uur. Ons adres is Oostzanddijk 28.