Bijzondere bijstand

De bijzondere bijstand is een vergoeding voor noodzakelijke kosten, die voor bijzondere omstandigheden betaald moeten worden, die u zelf niet kunt betalen. Op deze pagina leest u meer over de bijzondere bijstand.

Kijk of u bijzondere bijstand kunt aanvragen en regel het direct

Geeft het programma aan dat u bijzondere bijstand kunt aanvragen? Dan kunt u inloggen met DigiD en de aanvraag direct doen. Het programma geeft aan welke bewijsstukken nodig zijn.

Vult u het formulier liever op papier in? Neem dan contact op met het minimateam via het contactformulier of bel 14 0181.

Declaratieformulier bijzondere bijstand en minimaregelingen

Heeft u bijzondere bijstand of minimaregeling toegekend gekregen wat u achteraf vergoed krijgt ? Met het declaratieformulier vraagt u de uitbetaling aan. U kunt hieronder kiezen of u het formulier met of zonder DigiD invult. Kiest u voor invullen zonder DigiD? Dan downloadt en print u het pdf-formulier. U stuurt dan het ingevulde formulier per post naar de gemeente Hellevoetsluis toe of per e-mail naar gemeente@hellevoetsluis.nl. Kiest u voor invullen met DigiD? Dan vult u het formulier geheel digitaal in.

Vul het declaratieformulier met DigiD in

Vul het declaratieformulier zonder DigiD in

Waarvoor kunt u bijzondere bijstand aanvragen?

Tips:

 • Ook als u of uw partner een baan heeft of als ZZP’er werkt, kunt u bijzondere bijstand aanvragen.
 • Als u een laag inkomen heeft, komt u misschien ook in aanmerking voor het Participatiefonds of een Kindpakket.
 • Iemand anders kan u helpen bij het aanvragen van bijzondere bijstand. U kunt deze hulp gratis krijgen. Kijk voor meer informatie op de pagina Cliëntondersteuning.

Zo werkt het

 • U vraagt bijzondere bijstand zo snel mogelijk aan. In elk geval binnen 12 maanden nadat de kosten zijn gemaakt.
 • U heeft de kosten nog niet betaald.
 • U bewaart alle rekeningen en bonnen goed, zodat de gemeente deze kan controleren.

Bekijk ook de Beleidsregels bijzondere bijstand, toeslagen en minimaregelingen Hellevoetsluis 2018.

Gift of lening die u moet terugbetalen

De bijzondere bijstand krijgt u vaak als gift. U hoeft dan niks terug te betalen. In sommige gevallen krijgt u een bijstandslening. U betaalt het bedrag dan terug aan de gemeente in maandelijkse termijnen. Bijvoorbeeld voor:

 • verhuis- en inrichtingskosten
 • sommige zorgkosten

De gemeente beslist hoe u de bijzondere bijstand u krijgt:

 • U krijgt het bedrag als gift op uw rekening. U betaalt zelf de kosten. U hoeft het geld niet terug te betalen aan de gemeente.
 • U krijgt het bedrag als lening op uw rekening. U betaalt zelf de kosten. U betaalt de lening af door maandelijks een bedrag terug te betalen aan de gemeente.
 • U krijgt het bedrag als gift en u heeft een offerte van de leverancier. De gemeente betaalt rechtstreeks de rekening van de leverancier. U hoeft het geld niet terug te betalen aan de gemeente.
 • U krijgt het bedrag als lening en u heeft een offerte van de leverancier. De gemeente betaalt rechtstreeks de rekening van de leverancier. U betaalt de lening af door maandelijks een bedrag terug te betalen aan de gemeente.

Meer informatie

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Bel dan het WIZ-loket via 14 0181. Dit kan op maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 11.00 uur. U kunt ook langskomen tussen 8.30 en 16.30 uur. Ons adres is Oostzanddijk 28.