De Japanse duizendknoop

Ook in Hellevoetsluis komt de (Japanse) duizendknoop voor. Dit is een snel groeiende plant die lastig te bestrijden is. Hier leest u hoe u de plant kunt herkennen en hoe u kunt helpen bij de bestrijding ervan.

De Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) is een exoot: een plant die van nature niet in Nederland voorkomt. De plant is ooit als sierplant vanuit Japan ingevoerd.  De plant kent geen natuurlijke vijanden en voelt zich hier prima. Bovendien groeit de plant snel en heeft een zeer dik bladerdek. Daarmee verdringt het onze inheemse kruiden en struiken. 

Waarom bestrijden?

De Japanse duizendknoop kan veel overlast veroorzaken. De dikke, diepliggende wortels van deze plant hebben een enorme groeikracht, waardoor ze kunnen ingroeien in bouwwerken als wegen, bruggen, tunnels of funderingen van huizen. Hierdoor tasten ze de stabiliteit aan van deze bouwwerken en kunnen voor grote schade zorgen. 

Het bestrijden van de plant is moeilijk. Er bestaat nog geen bewezen methode waarbij de plant volledig vernietigd wordt,  maar er zijn wel hoopvolle ontwikkelingen. De aanpak bestaat nu uit het  beperken van uitbreiding van de plant. Dit wordt op verschillende manieren gedaan.  Wij kunnen uw hulp daar goed bij gebruiken.

Op welke plekken in Hellevoetsluis groeit de Japanse duizendknoop?

Op de plattegrond (link naar kaartje) ziet u welke groeiplaatsen van de Japanse duizendknoop bij de gemeente bekend zijn. Op deze plekken wordt de plant steeds afgemaaid en het maaisel afgevoerd. De ontwikkelingen worden gevolgd en vastgelegd. Per locatie wordt jaarlijks beoordeeld of de gevolgde aanpak aangepast moet worden. .

Ziet u de Japanse duizendknoop op een plaats die nog niet bij ons bekend is? Maak daarvan dan een melding bij de gemeente. Dat kan via deze website bij Melding woon- en leefomgeving. U kunt het ook telefonisch doorgeven aan het Klantcontactcentrum, telefoonnummer 14 0181. De gemeente zorgt er dan voor dat die locatie wordt toegevoegd aan het kaartje

Hoe herkent u de plant?

•    De plant is een grote bos stengels die uit de grond komt.
•    In juni schieten de stengels al uit de grond, te herkennen aan de rode punten.
•    De stengels lijken op bamboestengels, zijn hol en bedekt met rode vlekjes
•    De bladeren staan om en om op de stengel.
•    De bladeren zijn lichtgroen, groot, hartvormig.
•    In het voorjaar hebben de bladeren rode nerven.
•    Van juli tot oktober heeft de plant crèmewitte bloemen.
•    De wortels zijn van binnen oranje.
•    Uit de wortelknol komen witte uitlopers, die op asperges lijken.

In de fotogalerij staan foto's van de Japanse duizendknoop, waarmee u de plant kunt herkennen.

De Japanse duizendknoop in uw eigen tuin

Hebt u een Japanse duizendknoop in uw eigen tuin? De aanbevolen methode tot op heden is om af te knippen of te maaien tot laag op de grond en dit vaak te herhalen (wekelijks), zo put u de plant uit. Let op: dit kan enkele jaren duren! Probeer ook de uitlopers te verwijderen, zonder dat er wortels achter blijven. 

Verwijder het maaiafval en gooi dit bij het restafval. Het restafval wordt verbrand en daarmee voorkomen we verdere verspreiding. Stop de Japanse duizendknoop niet in de GFT-container. Elk klein stukje van de plant kan namelijk opnieuw uitlopen.

Vergeet niet uw tuingereedschap, kleding en schoeisel goed schoon te maken.

Meer informatie 

De foto’s in de fotogalerij zijn afkomstig van de website van Wageningen Universiteit. Daar vindt u ook meer informatie over het herkennen en bestrijden van de Japanse duizendknoop.