Ontwikkeling Vesting

De gemeente wil de Vesting afmaken. Bouwprojecten afronden, de bereikbaarheid verbeteren, van de Vesting een plek maken die aantrekkelijk is voor toeristen en inwoners van Hellevoetsluis. En natuurlijk voor de bewoners en ondernemers van de Vesting.

Artist impression van bouwproject Groote Dok Oost. Links een rij woningen met witte gevels en grijze daken. Daarvoor tuinen met groen, een stoep, een weg en dan de kade. Aan de kade liggen meerdere zeilboten.

Doel

Een levendige Vesting, waar wonen, recreëren en ondernemen in goede harmonie samen kunnen gaan. Op deze pagina vindt u alle documenten en informatie die te maken hebben met de ontwikkeling van de Vesting in Hellevoetsluis.

Recreatie en cultuurhistorie

De Vesting is met zijn rijke historie een trekpleister voor bezoekers en toeristen. De gemeente wil dit de komende jaren graag versterken. Zo is er een museumboulevard gekomen langs het Groote Dok, waaraan historische schepen liggen. Een wandelpromenade rond het Groote Dok maakt dit plaatje af. De gemeente wil oude, monumentale panden gaan gebruiken voor kwaliteitshoreca en ander eigentijds gebruik. Ook horeca met terrassen aan het water is een wens van de gemeente. Inmiddels heeft ook het evenementenponton een vaste plek gekregen voor het Prinsehuis. De herontwikkeling van het cultuurhuis is bijna klaar. De openbare ruimte daar in de buurt krijgt dan een nieuwe inrichting.

De wallen van de Vesting hebben een inrichting op thema gekregen. De verdedigingswerken Front I en II zijn gerestaureerd. De bedoeling is dat de wallen voor een deel een historisch- en voor een deel een eigentijds stadspark worden.

Foto van het nieuwe cultuurhuis in het donker. De pui op de begane grond is helemaal van glas. Binnen branden lampen in verschillende kleuren. De buitengevel van het gebouw is verlicht. Boven het gebouw steekt een zendmast de lucht in.

Watersport

De gemeente wil van Hellevoetsluis hét watersportcentrum van de regio maken. De haven heeft al een facelift gekregen. Oude en overbodige steigers uit het Groote Dok zijn weggehaald, de meerpalen zijn geschilderd en het Groote Dok is opnieuw ingedeeld voor passanten en vaste ligplaatsen. Het serviceniveau moet ook verbeteren. Op dit moment onderzoekt de gemeente of het mogelijk is een strandpaviljoen met sanitair te maken aan het kleine strandje. Verder wil Hellevoetsluis evenementen aantrekken die met watersport te maken hebben.

Bereikbaarheid

Een goede bereikbaarheid en voldoende parkeergelegenheid is in al deze plannen belangrijk. Ook daar houdt de gemeente rekening mee. De toegang tot het historische centrum (de Vesting) moet beter worden. De gemeente werkt aan een visie om de openbare ruimte tussen de Museumkade, Opzoomerlaan en de stadspark binnen de Vesting beter op elkaar te laten aansluiten. Zo wil de gemeente de dynamiek in het historisch centrum verbeteren. De functies en levendigheid wordt dan beter verdeeld over de Vesting.