Hellevoet

Rondom de Vesting, het historisch hart van Hellevoetsluis, ligt de wijk Hellevoet.

Centraal in de wijk ligt een basisschool (Genestetlaan) en verder is een school voor speciaal onderwijs in deze wijk gevestigd. Aan het Evertsenplein is het buurtwinkelcentrum gevestigd.

 

In de Vesting zelf is een bescheiden aantal woningen. Zo zijn er koopwoningen; veelal karakteristieke, oudere pandjes. Ook zijn huurappartementen in de Vesting te vinden. In het kader van het herontwikkelingsplan Vesting is in 2009 het nieuwbouwproject Groote Dok gestart. 

 

Het Groote Weer Gors – ten noordwesten van de Vesting – heeft grote vrijstaande koopwoningen. Het eerste deel van het Groote Weer Gors is gebouwd in de jaren tachtig. Het tweede deel (Zuiderfrontier) is recenter en gebouwd in 2000.

 

De flats in de Marinebuurt zijn de afgelopen jaren opgeknapt waarbij op de jaren-zestig-huurflats een aantal nieuwe appartementen gebouwd zijn en liften zijn bijgeplaatst. Een nieuw woongebouw voor senioren, de Jan Evertsenstaete verrees bij het winkelcentrum. Ook zijn eengezinswoningen in de Marinebuurt; koopwoningen uit de eind zestiger jaren in een eenvoudige architectuur.

 

Ook in de Glaciswijk is de sfeer van een jaren-vijftig-buurt terug te vinden. Langs de rand zijn wat koopwoningen; korte rijtjes, twee-onder-één-kapwoningen en vrijstaande huizen. Centraal in de buurt is een klein complex huurwoningen, geschikt voor senioren.

 

In de Dichters- en Schrijversbuurt staan voor het merendeel rijen woningen in een buurt met een eenvoudig en helder stratenpatroon. Aan de Amnesty Internationallaan staat een aantal flats.