Hondenbeleid

In het hondenbeleid staat wat een hond en zijn baasje wel en niet mogen in de gemeente. De hoofdregel: overal geldt een aanlijn- en opruimplicht tenzij anders staat aangegeven.

Maar hoe zit het nou precies met de regels voor honden? Op speel- en sportvelden zijn honden niet toegestaan: het is immers een plek om te spelen voor kinderen. Honden kunnen zich uitleven op een van de losloopveldjes en losloopgebieden. Hier hoeft de hond niet aan de lijn en heeft u geen opruimplicht in de losloopgebieden (tenzij anders staat aangegeven). 

Opruimen

Waar geldt wel een opruimplicht? In de hele gemeente geldt een opruimplicht. Een uitzondering is dat u de hondenpoep niet hoeft op te ruimen langs de uitlaatroutes tenzij anders staat aangegeven. Op plekken waar groene gemarkeerde paaltjes staan, geldt geen opruimplicht. Staan er rode paaltjes op een uitlaatroute, dan mag u daar wel uw hond uitlaten, maar moet u de hondenpoep wel opruimen. De uitlaatroutes worden gereinigd met behulp van een poepzuiger of worden schoongehouden door het gras regelmatig te maaien.

Uitlaten

De uitlaatroutes vindt u in de Struytse Hoeck, Ravense Hoek, De Kooistee en de Vogelbuurt. De losloopveldjes zijn te vinden in de Parnassialaan, Simon Zwaanpad en Haringvlietweg. De losloopgebieden zijn langs Struytse Zeedijk, in het Kooisteebos, het Ravense Hout en de Plattendijk.

Melden

Overlast van hondenpoep kunt u melden met het formulier Melding Woon- of leefomgeving. Geef hierbij duidelijk aan om welke locatie het precies gaat. Meldingen worden in behandelingen genomen en u krijgt per telefoon of mail informatie over wat de gemeente ermee gaat doen. Een team van gemeentelijk opsporingsambtenaren houden toezicht op de openbare ruimte. Voor het los laten lopen van honden riskeert u een boete van €90,00. Wie een hond in de openbare ruimte zijn/haar behoefte laat doen zonder dit op te ruimen loopt het risico op een bon van €140,00.

Beleid

In de loop van 2016 is de gemeente met het nieuwe hondenbeleid gestart. Dit wordt in verschillende fases gedaan. In oktober 2016 is er een pilot gestart in Den Bonsen Hoek. Dit houdt in dat gratis hondenpoepzakjes in dispensers en afvalbakken zijn geplaatst op de routes waar veel honden worden uitgelaten. De pilot duurt een jaar waarna de rest van de gemeente volgt. Op termijn komen de officiële uitlaatroutes te vervallen. Ook de oude borden op speel- en sportplekken die stuk zijn worden niet meer vervangen. De borden zijn niet meer van deze tijd en geven een onduidelijke boodschap. Hierdoor zouden hondenbezitters mogelijk kunnen denken dat een hond wel op een sport-en speelplek is toegestaan, maar dat deze er alleen niet mag poepen. Hier vindt u een overzicht van de plaatsen waar afvalbakken en dispensers te vinden zijn.

Algemeen Plaatselijke Verordening (APV)

De regels over het hondenbeleid kunt u ook vinden in de Algemeen Plaatselijke Verordening.

Uitgelicht