Elektrisch rijden

Elektrisch rijden is in opkomst en biedt diverse voordelen voor het milieu. Lees hier meer informatie over elektrisch rijden en oplaadpunten.

Met meer elektrisch vervoer verbetert de luchtkwaliteit en vermindert de CO2-uitstoot en de geluidshinder in en om Hellevoetsluis. Als eigenaar profiteert u daarom van fiscale voordelen en lage energiekosten.

Opladen op eigen terrein

Voor een oplaadpunt op eigen terrein is geen subsidie mogelijk. Het aanleggen van een oplaadpunt op eigen terrein is dus alleen mogelijk op eigen kosten. Opladen op eigen terrein is overigens wel goedkoper dan in de openbare ruimte. Het voordeligst bent u uit met een oplaadpunt op eigen terrein aangesloten op uw bestaande elektriciteitsaansluiting. U betaalt dan een laag energietarief en heeft altijd zelf controle over de beschikbaarheid van de parkeerplek.

Openbare oplaadpunten

Binnen de gemeente Hellevoetsluis zijn er ruim 35 oplaadpunten voor elektrische auto’s in de openbare ruimte aangelegd. Op www.oplaadpalen.nl kunt u kijken welke oplaadpunten er bij u in de buurt zijn. Bezitters van een elektrische auto kunnen van deze oplaadpunten gebruik maken, mits zij beschikken over een laadpas. Deze kunt u aanvragen bij uw laaddienstverlener. Ook zijn er van diverse leveranciers apps beschikbaar voor uw smartphone.

Het is in Hellevoetsluis niet toegestaan om zelf kabels over het wegdek of trottoir te leggen om elektrische auto's of caravans van stroom te voorzien. Dit brengt namelijk aansprakelijkheid en struikelgevaar met zich mee.

Snellader

Naast het winkelcentrum Struytse Hoeck is een snellader te vinden. Hier kunt u uw elektrische auto extra snel, in slechts 30 minuten, weer opladen tot 80%. Zo bent u weer verzekerd van een flink aantal uitstootvrije kilometers. Ook als u (nog) geen oplaadmogelijkheid heeft bij uw eigen woning kan de snellader een oplossing bieden. Het tarief dat in rekening gebracht wordt is afhankelijk van de toeslag op het basistarief die door uw laaddienstverlener (Mobility Service Provider) bepaald wordt. Het basistarief bestaat uit een starttarief van € 2,25 plus een tijdstarief van € 0,30 per minuut.

Aanvraag nieuw oplaadpunt in de openbare ruimte

Indien u niet beschikt over een garage of eigen terrein, dan kunt u een aanvraag indienen voor de aanleg van een oplaadpunt voor elektrische auto’s in de openbare ruimte via www.laadpaalnodig.nl . Om aanspraak te kunnen maken op een oplaadpunt in de nabijheid van uw woon- of werkplek wordt een aantal voorwaarden gesteld:

  • U woont of werkt in de gemeente waarin u een laadpaal aanvraagt.
  • U heeft geen eigen parkeerterrein.
  • U kunt uw auto niet in een (parkeer)garage opladen.
  • Er is binnen 250 meter afstand geen laadpaal waar u nog gebruik van kunt maken.
  • U bezit (of heeft een aankoop/leasecontract voor) een volledig elektrisch of een plug-in hybride voertuig (vierwielig).
  • U bent in bezit van een parkeervergunning, indien de locatie waarvoor u de aanvraag indient een vergunning gebied is.
  • U rijdt minimaal 10.000 km per jaar elektrisch (dit is ongeveer 2000 kWh geladen stroom per jaar).

De gemeente behoudt het recht om van de criteria af te wijken, bijvoorbeeld op grond van het algemene belang, de technische haalbaarheid van het plaatsen van een oplaadpunt of de inzichten van de gemeentelijke beheerder van de openbare ruimte.  

Meer informatie vindt u in het hiervoor opgestelde beleidskader. Klik hier om het ‘Beleidskader oplaadpunten elektrische voertuigen Hellevoetsluis’  te downloaden (PDF).

De gemeente begint bij nieuwe oplaadpunten meestal met het inrichten van één afgekruist parkeervak. Pas wanneer er voldoende vraag is, kunnen de nieuwe gebruikers het inrichten van het tweede vak aanvragen bij Engie. Klik hier om een aanvraag in te dienen voor het inrichten van een extra laadvak .

Op deze manier probeert de gemeente leegstaande parkeervakken te voorkomen. Beide connectoren op de oplaadpaal kunnen overigens wel meteen gebruikt worden.

Aanvraag verlengd privaat oplaadpunt in de openbare ruimte

De gemeente Hellevoetsluis verleent geen medewerking aan het realiseren van een oplaadpunt in de openbare ruimte welke eigendom is, of aangesloten wordt op een woning of bedrijf. De gemeente kiest er bewust voor om alleen een concessie aan te gaan met een professionele exploitant. Dit heeft te maken met eigendom, aansprakelijkheid en een eenduidig beheer van de oplaadpunten en de openbare ruimte.

Relevante links

www.laadpaalnodig.nl Op deze pagina kunnen nieuwe aanvragen worden ingediend

www.anwb.nl/auto/elektrisch-rijden  Hier vindt u informatie over o.a. oplaadpunten, kosten en de fiscale voordelen van elektrisch rijden

www.oplaadpalen.nl  Op deze pagina vindt u alle oplaadpalen in Nederland

https://ev-database.nl/  Informatie over elektrische en hybride voertuigen

http://ev.engie-services.nl/ Informatie over aanbieder Engie (concessiehouder in Hellevoetsluis)

Google: lokatie snellader Hellevoetsluis