Vergunningen

Wilt u iets bouwen of verbouwen, iets organiseren of een horecabedrijf starten? Controleer dan eerst of u een daarvoor een vergunning nodig heeft.

 • Omgevingsvergunning

  Wilt u bouwen, verbouwen of slopen, een boom kappen of een weg aanleggen? Doe een vergunningcheck om te bepalen of u een omgevingsvergunning nodig heeft, een melding moet doen of geen vergunning nodig heeft.

 • Principeverzoek (vooroverleg)

  Heeft u (bouw)plannen maar voldoen deze niet aan de regels van het bestemmingsplan en is het niet mogelijk om dit vergunningsvrij te realiseren? Dan kunt u een principeverzoek (vooroverleg) indienen om laten controleren of uw plannen haalbaar zijn.

 • Container of steiger plaatsen

  U mag niet altijd zomaar een groot voorwerp plaatsen in de openbare ruimte, zoals langs de kant van de weg of op de stoep. Hiervoor heeft u vaak toestemming nodig van de gemeente. Zo moet u bijvoorbeeld om toestemming vragen als u een container of steiger wilt plaatsen tijdens het verbouwen van uw huis.

 • Standplaatsvergunning

  Voor de verkoop van goederen en/of diensten met een kraam of wagen, zoals een ijskraam of bloemenstal, heeft u een vergunning nodig. Met deze vergunning mag u een standplaats innemen aan de openbare weg, op openbaar water of op een particulier perceel.

 • Horecabedrijf exploiteren

  Voordat u een horecabedrijf opricht, overneemt of verplaatst vraagt u een exploitatievergunning aan. Het is verboden een horecabedrijf te exploiteren zonder vergunning van de burgemeester.

 • Evenementenvergunning

  U heeft toestemming nodig als u een evenement wilt organiseren waar publiek naartoe mag komen. Als u een groot evenement wilt organiseren, heeft u een vergunning nodig. Een klein evenement hoeft u alleen te melden bij de gemeente.