Koninklijke onderscheiding aanvragen

Een Koninklijke onderscheiding is een erkenning voor persoonlijk bijzonder werk voor de samenleving. Dit kan vrijwilligerswerk zijn. Maar ook een buitengewone prestatie tijdens betaald werk. Bijvoorbeeld in de wetenschap of sport.

Wilt u iemand voordragen? Dit kunt u doen bij de gemeente waarin die persoon woont. U kunt geen lintje voor uzelf aanvragen.

Iemand voordragen voor een Koninklijke Onderscheiding

Voor welke datum kan ik iemand voordragen?

Dat hangt af van het moment waarop u wilt dat de burgemeester het lintje uitdeelt:

  • de dag voor Koningsdag, tijdens de lintjesregen: stuur uw voorstel dan vóór 1 juli van het jaar daarvoor naar de gemeente.
  • de dag van een afscheid of jubileum: stuur uw voorstel dan minimaal 6 maanden van tevoren naar de gemeente. 

Wat is er nodig als u iemand voorstelt?

Om te bepalen of iemand een Koninklijke onderscheiding krijgt is het belangrijk dat u zoveel mogelijk informatie over de activiteiten/werkzaamheden van die persoon doorgeeft:

  • Leg in het voorstelformulier uit waarom u vindt dat diegene een lintje moet krijgen. 
  • Is degene die u voordraagt voor een lintje nog in loondienst? Stuur bij het voorstel dan een verklaring van zijn of haar werkgever mee. In deze verklaring moet staan dat de werkgever op de hoogte is van de aanvraag en dit ook steunt. De werkgever mag ook een meer uitgebreide ondersteuningsbrief schrijven, waarin hij of zij uitlegt waarom de werkgever de aanvraag steunt.
  • Verzamel zoveel mogelijk ondersteuners voor uw voordracht. Zet deze ondersteuners in het voorstelformulier. 
  • Verzamel zoveel mogelijk ondersteuningsbrieven (met handtekening) van de organisaties waarvoor de persoon die u voordraagt werkt of heeft gewerkt. Dit is niet verplicht, maar helpt ons wel bij de beoordeling. Stuur de ondersteuningsbrieven mee met de aanvraag.

Let erop dat u in het voorstelformulier de juiste jaartallen zet.

Wat gebeurt er na de aanvraag?

Wij controleren uw aanvraag en sturen die dan naar de Provincie. Zodra wij horen of de persoon die u voordraagt een lintje krijgt, nemen wij contact op met de aanvrager. We bespreken dan hoe de uitreiking gaat.  

Kosten

Een aanvraag voor een Koninklijke Onderscheiding is gratis.

Meer informatie

  • Meer informatie over Koninklijke onderscheidingen op Rijksoverheid.nl
  • Meer informatie over iemand voordragen voor een Koninklijke onderscheiding op lintjes.nl