Onderscheidingen (lintjes)

In de gemeente Hellevoetsluis kunnen vier soorten onderscheidingen worden aangevraagd: een Koninklijke Onderscheiding, een Jan Blankenspeld een Jan Blankenbokaal en een Jeugdlintje.

Koninklijke Onderscheiding

Een Koninklijke Onderscheiding is een erkenning voor persoonlijk bijzonder werk voor de samenleving. Dit kan vrijwilligerswerk zijn, maar ook een buitengewone prestatie tijdens betaald werk. Bijvoorbeeld in de wetenschap of sport.

Wilt u iemand voordragen? Doe dat bij de gemeente waarin die persoon woont.  

Jan Blankenspeld (voor volwassenen)

In Hellevoetsluis kunt u een inwoner ook voordragen voor een Jan Blankenspeld. De Jan Blankenspeld is een Hellevoetse onderscheiding die alleen in speciale gevallen wordt uitgereikt. Het gaat om uitzonderlijke verdiensten voor de Hellevoetse samenleving. De beslissing voor de uitreiking ligt bij het college van burgemeester en wethouders. Wilt u iemand voor de Jan Blankenspeld voordragen? Dan kunt u het voorstelformulier digtaal invullen of een PDF-formulier uitprinten en invullen.

Het register met Jan Blankenspeld-dragers vindt u hier.

Jan Blankenbokaal

U kunt ook een groep Hellevoetse inwoners voordragen voor een onderscheiding; de Jan Blankenbokaal. U kunt daarvoor het voorstelformulier digtaal invullen of een PDF-formulier uitprinten en invullen.. Deze onderscheiding wordt maximaal 1x per jaar in principe uitgereikt op de nieuwjaarsbijeenkomst. Het gaat om inwoners die als groep iets belangrijks hebben bijgedragen aan de Hellevoetse samenleving. Dat kan op verschillende vlakken zijn, behalve op het gebied van cultuur. Voor verdiensten op het gebied van cultuur is er de Johan Veenstra Cultuurprijs Hellevoetsluis.

Het register van groepen die een Jan Blankenbokaal ontvangen heeft vindt u hier.

Johan Veenstra Cultuurprijs

De Johan Veenstra Cultuurprijs is een tweejaarlijkse bijzondere waardering voor diegenen die net dat beetje extra doen voor de cultuur in Hellevoetsluis. En dat ook nog eens jaren achter elkaar weten vol te houden of een hele bijzondere prestatie op dit gebied leveren.

De prijs is vernoemd naar Johan Veenstra (1955-2019), oud-directeur van Theater Twee Hondjes en bedenker en uitvoerder van diverse culturele evenementen. Ook stond hij aan de wieg van het Cultuurhuis Nieuwe Veste. Bij de opening in februari 2017 ontving hij het eerste exemplaar van deze prijs in de vorm van een prachtig kunstwerk op sokkel, gemaakt door Eelke en Rinke van Willigen. Meer informatie en het voordrachtformulier vindt u via deze link.

Jeugdlintje 

De gemeente Hellevoetsluis is trots op jonge inwoners die zich inzetten voor anderen of voor de stad. Zij zijn een voorbeeld en mogen best eens in de schijnwerpers staan. Daarom zijn de jeugdlintjes in het leven geroepen. Kinderen/jongeren tot 18 jaar kunnen hiervoor voorgedragen worden. De beslissing voor de uitreiking ligt bij het college van burgemeester en wethouders. Voor een jeugdlintje moet het kind / de jongere in Hellevoetsluis wonen en zich op een positieve manier inzetten voor anderen of voor de stad. Ook kunnen zij iets heel bijzonders hebben gedaan. U kunt een kind / jongere voordragen via het voorstelformulier. Klik hier voor meer informatie en het formulier.

Het register met Jeugdlintjes-dragers vindt u hier.