Onderscheidingen (lintjes)

In de gemeente Hellevoetsluis kunnen vijf soorten onderscheidingen worden aangevraagd: een Koninklijke Onderscheiding, een Jan Blankenspeld, een Jan Blankenbokaal, de Johan Veenstra Cultuurprijs en een Jeugdlintje.

Koninklijke Onderscheiding

We noemen deze onderscheiding ook wel een lintje. Het is een erkenning voor persoonlijk bijzonder werk voor de samenleving. Dit kan vrijwilligerswerk zijn, maar ook een buitengewone prestatie tijdens betaald werk. Bijvoorbeeld in de wetenschap of sport. Kijk op de pagina Koninklijke Onderscheiding hoe u iemand kunt voordragen.

Jan Blankenspeld (voor volwassenen)

In Hellevoetsluis kunt u een inwoner ook voordragen voor een Jan Blankenspeld. De Jan Blankenspeld is een Hellevoetse onderscheiding die alleen in speciale gevallen wordt uitgereikt. Het gaat om uitzonderlijke verdiensten voor de Hellevoetse samenleving. De beslissing voor de uitreiking ligt bij het college van burgemeester en wethouders. Wilt u iemand voor de Jan Blankenspeld voordragen? Vul dan het voorstelformulier in

In het register met Jan Blankenspeld-dragers kunt u terugvinden wie eerder deze onderscheiding kregen.

Jan Blankenbokaal (voor groepen)

U kunt ook een groep Hellevoetse inwoners voordragen voor een onderscheiding; de Jan Blankenbokaal. U kunt daarvoor het voorstelformulier invullen. We reiken elk jaar maximaal één Jan Blankenbokaal uit. We doen dat meestal tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst. Het gaat om inwoners die als groep iets belangrijks hebben bijgedragen aan de Hellevoetse samenleving. Dat kan op verschillende vlakken zijn, behalve op het gebied van cultuur. Groepen die iets bijzonders hebben gedaan op het gebied van cultuur kunt u voordragen voor de Johan Veenstra Cultuurprijs Hellevoetsluis. 

Bekijk het register van groepen die een Jan Blankenbokaal ontvangen hebben.

Johan Veenstra Cultuurprijs

De Johan Veenstra Cultuurprijs is een tweejaarlijkse bijzondere waardering voor diegenen die net dat beetje extra doen voor de cultuur in Hellevoetsluis. En dat ook nog eens jaren achter elkaar weten vol te houden of een heel bijzondere prestatie op dit gebied leveren.

De prijs is vernoemd naar Johan Veenstra (1955-2019), oud-directeur van Theater Twee Hondjes en bedenker en uitvoerder van diverse culturele evenementen. Hij stond aan de wieg van het Cultuurhuis Nieuwe Veste. Bij de opening in februari 2017 kreeg hij als eerste deze prijs. De prijs is een prachtig kunstwerk op sokkel, gemaakt door Eelke en Rinke van Willigen. Meer informatie en het voordrachtformulier vindt u op de pagina Johan Veenstra Cultuurprijs.

Jeugdlintje (voor kinderen en jongeren tot 18 jaar)

De gemeente Hellevoetsluis is trots op jonge inwoners die zich inzetten voor anderen of voor de stad. Zij zijn een voorbeeld en mogen best eens in de schijnwerpers staan. Daarom zijn de jeugdlintjes in het leven geroepen. Kinderen en jongeren tot 18 jaar kunnen hiervoor voorgedragen worden. De beslissing voor de uitreiking ligt bij het college van burgemeester en wethouders. Voor een jeugdlintje moet het kind of de jongere in Hellevoetsluis wonen en zich op een positieve manier inzetten voor anderen of voor de stad. Ook kunnen zij iets heel bijzonders hebben gedaan. U kunt een kind / jongere voordragen via het voorstelformulier. Kijk voor meer informatie en het voorstelformulier op de pagina Wie wordt jouw 'Held van Hellevoet'?

Bekijk het register van kinderen en jongeren die het Jeugdlintje dragen.