Websites met informatie over Oekraïne en opvang van vluchtelingen

Op verschillende websites kunt u informatie vinden over de situatie in Oekraïne en op welke wijze u hulp kunt aanbieden. Wij zetten ze voor u op een rijtje.

Refugee Help

De website www.refugeehelp.com is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen wil inzetten. Het platform biedt informatie en bundelt initiatieven van de overheid, bedrijven, maatschappelijke organisaties en particulieren. Hier staan de wensen en behoeften van vluchtelingen voorop, komen vraag en aanbod samen en kan iedereen die zich wil inzetten voor vluchtelingen inspiratie opdoen en bijdragen. De website is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Oekraiens en Russisch.

Opvang vluchtelingen in regio Rotterdam-Rijnmond

Vluchtelingen uit Oekraïne die in onze regio om opvang vragen, gaan eerst naar het regionale coördinatiepunt in Rotterdam, aan de Max Euwenlaan. Vluchtelingen kunnen zich melden aan de Max Euwelaan 1. Lees hier het bericht over de opvang op die locatie Daar verblijven ze hooguit 72 uur. In die tijd wordt door de Veiligheidsregio een tijdelijke opvangplek voor hen gezocht bij een gemeente, waar ze vervolgens heen worden gebracht. Vluchtelingen hebben geen keuze in waar of in welk type accommodatie ze worden opgevangen. De opvang is vervolgens een verantwoordelijkheid van de gemeente waar de vluchtelingen verblijven.

Rijksoverheid

Op de website van de Rijksoverheid vindt u uitgebreide informatie over de aanleiding van de oorlog in Oekraïne, het standpunt van Nederland, hulp aan vluchtelingen en officiële stukken. Ook vindt u op de website van de Rijksoverheid de Handreiking Particuliere Opvang Oekraïners (POO). In deze handreiking vinden particulieren informatie over hoe een opvangplek aan te bieden, waar ze op moeten letten en welke voorzieningen voor de vluchtelingen beschikbaar zijn, bijvoorbeeld op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs.

Rijnmond Veilig

Op de website rijnmondveilig.nl vindt u alle informatie die beschikbaar is over de situatie in Oekraïne en de zaken die daarbij spelen binnen de regio Rotterdam-Rijnmond. U vindt daar ook veelgestelde vragen en antwoorden over de (particuliere) opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Heeft u aanvullende vragen? Bel dan naar 088-877 9003 (tijdens werkdagen bereikbaar van 8.00-17.00 uur).

Vluchtelingenwerk Nederland

Op de website van Vluchtelingenwerk Nederland kunt u zien op welke manier u kunt helpen, bij welke organisatie u terecht kunt en wat de actuele situatie is. Op deze website is ook informatie beschikbaar in het Oekraïens en Russisch.

Dringende vragen waarbij de antwoorden niet op de website kunnen worden gevonden, kunt u stellen via oekraine@vluchtelingenwerk.nl.

Takecarebnb

Gemeenten werken samen met Takecarebnb. Op de website van Takecarebnb kunt u uw woonruimte aanbieden door een aanmeldformulier in te vullen. Takecarebnb neemt dan contact met u op voor een screening. Als uw woonruimte geschikt en nodig is, zullen zij u matchen met de vluchtelingen. Takecarebnb heeft nu veel aanbod. Het kan even duren voordat u gescreend wordt.