Vragen en antwoorden over opvang vluchtelingen in Hellevoetsluis

Op deze pagina vind u vragen en antwoorden over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne in Hellevoetsluis.

​​​​​​Hoeveel vluchtelingen worden opgevangen in Hellevoetsluis?

Op maandag 28 maart is een groep van 100 vluchtelingen, die was opgevangen op Euparcs 'Poort van Zeeland' en Citta Romana, overgeplaatst naar Dirksland, waar zij langer kunnen blijven. Op woensdag 23 maart is er een nieuwe groep met 50 Oekraïense vrouwen en kinderen naar Hellevoetsluis gekomen. Zij worden opgevangen in huisjes op Europarcs Poort van Zeeland tot 30 juni 2022. 

Waar worden deze vluchtelingen opgevangen?

De vluchtelingen worden opgevangen in het vakantiepark Europarcs “Poort van Zeeland”. Het park heeft ook de zorg voor eten en drinken op zich genomen.

Hoe lang worden deze vluchtelingen opgevangen op deze locatie?

De eerste groep met 100 Oekraïense vrouwen en kinderen is op 28 maart overgebracht naar Dirksland, waar zij langer kunnen blijven. De nieuwe groep blijft tot uiterlijk 30 juni op Europarcs 'Poort van Zeeland'. 

Komen er nog meer vluchtelingen naar Hellevoetsluis?

Gezien de toenemende stroom aan Oekraïense vluchtelingen is het aannemelijk dat er weer nieuwe verzoeken voor opvang van Oekraïense vluchtelingen zullen komen. Naast deze gecoördineerde opvang zijn er ook Oekraïense vluchtelingen die bij mensen thuis in Hellevoetsluis verblijven. 

Welke organisaties zijn betrokken bij de opvang van de vl​​​​​uchtelingen?

De opvang wordt in nauwe samenwerking met de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond gecoördineerd door de gemeente Hellevoetsluis. Vrijwilligers, vluchtelingenwerk en andere organisaties worden betrokken bij het regelen en begeleiden van allerlei zaken rondom deze opvang. 

Waar kan ik terecht voor meer informatie?

Op de webpagina hellevoetsluis.nl/oekraine is actuele informatie beschikbaar over de opvang. Inwoners die vragen hebben over, of initiatieven voor de vluchtelingen uit Oekraïne in Hellevoetsluis kunnen contact opnemen via het e-mailadres oekraine@hellevoetsluis.nl of bellen met de gemeente via telefoonnummer 14 0181.

Op de website rijnmondveilig.nl vindt u een uitgebreide lijst met veel gestelde vragen.

Hoe kan ik kleding geven voor Oekraïense vluchtelingen in Hellevoetsluis? 

De Kledingbank (Brielsestraatweg 3C in Hellevoetsluis) zamelt kleding in voor vluchtelingen uit Oekraïne die in Hellevoetsluis verblijven. U kunt kleding daar afgeven. De openingstijden zijn maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur. 

Welke andere spullen zijn er nodig en waar kan ik die afgeven?

Heeft u spullen die u graag zou willen doneren aan de Oekraïense vluchtelingen in Hellevoetsluis? Bekijk het overzicht van spullen waar de vluchtelingen behoefte aan hebben.