Opvang van Oekraïense vluchtelingen bij particulieren

Heeft u een vluchteling uit Oekraïne in huis of overweegt u om dit te doen? De Rijksoverheid heeft een handreiking opgesteld met veel relevante informatie, over waar u op moet letten.

Naast de gemeentelijk gecoördineerde opvang is er een aantal Oekraïense vluchtelingen die in Hellevoetsluis door inwoners worden opgevangen. Als er een moment komt dat deze mensen niet langer bij hun gastgezin kunnen blijven, kunnen zij een beroep doen op de gecoördineerde opvang. Zij kunnen zich dan melden in Rotterdam, aan de Max Euwenlaan 1, waar er een opvangplek voor hen gezocht wordt. Daar verblijven ze hooguit 72 uur. In die tijd wordt door de Veiligheidsregio een tijdelijke opvangplek voor hen gezocht bij een gemeente, waar ze vervolgens heen worden gebracht. Vluchtelingen hebben geen keuze in waar of in welk type accommodatie ze worden opgevangen. De opvang is vervolgens een verantwoordelijkheid van de gemeente waar de vluchtelingen verblijven.

Bekijk de handreiking Particuliere Opvang Oekraïners.