Hulplijn Rode Kruis voor mensen die gevlucht zijn uit Oekraïne

Het Rode Kruis opent een WhatsApp-hulplijn voor mensen die vanuit Oekraïne naar Nederland gevlucht zijn. Via deze WhatsApp-hulplijn worden mensen in het Oekraïens of Engels geholpen.

Ook zet de hulporganisatie een Nederlandstalige telefonische ‘Informatielijn Oekraïne’ open. Die is voor mensen die in het Nederlands hulp willen vragen of juist hulp willen aanbieden. 

WhatsApp-hulplijn Oekraïens en Engels

De mensen die Oekraïne ontvlucht zijn, hebben bij aankomst in Nederland vaak geen idee waar zij terecht kunnen voor hulp. Zij spreken de taal niet en kennen de weg niet. Via de WhatsApp-hulplijn kunnen mensen vragen stellen in het Oekraïens en Engels. Vrijwilligers beantwoorden die vragen in de taal waarin de vragen binnenkomen. Waar het Rode Kruis zelf niet kan helpen, worden mensen doorverwezen naar gespecialiseerde instanties. Voor vragen in het Oekraïens en Engels kunnen mensen terecht op 06 48 15 80 53.

Informatielijn Oekraïne voor Nederlandstaligen

Mensen die in het Nederlands hulp willen vragen of bieden, kunnen terecht bij de Nederlandstalige ‘Informatielijn Oekraïne’. Ze kunnen bijvoorbeeld contact opnemen met vragen over hoe ze tijdelijke huisvesting kunnen aanbieden.
De Informatielijn Oekraïne is op werkdagen tussen 9.00 en 21.00 uur bereikbaar via 070 4455888.