Sustainable Ports

Sustainable Ports is een samenwerkingsproject voor het Europese Interreg IVA 2 Zeeen programma. Het richt zich op interregionale samenwerking tussen verschillende landen die grenzen aan de Noordzee of Atlantische Ocean. Het onderzoeken van duurzame mogelijkheden in havens staat daarbij voorop.


 

Persbericht woensdag 18 februari 2015

Proef met kleine windmolen in de haven - 2e fase Europees project Sustainable Ports

 

De gemeente Hellevoetsluis heeft vorig jaar subsidie gekregen van Europa voor onderzoek naar het verduurzamen van de Hellevoetse havens. Het project, waar ook andere Europese steden bij betrokken zijn, heeft de naam ‘Sustainable Ports’ gekregen. De eerste fase is inmiddels is afgerond, en er is een akkoord over de tweede fase. Onderdeel daarvan is het plaatsen van een kleine windmolen in de haven van Hellevoetsluis, bij wijze van proef.

windmolen sustainable portsHet gaat om de Archimedes Windmolen, een wokkelvormige windmolen die er ook nog eens leuk uitziet.

Op tien plekken in de havens worden bovendien meters geplaatst om de hoeveelheid wind te meten. Dat moet uitwijzen of kleine windmolentjes op die plek voldoende duurzame energie opleveren en welke plekken het meest geschikt zijn om kleine windmolentjes te plaatsen.

Ook zal de gemeente  een actieplan opstellen voor de verduurzaming van de havens. Thema’s die daarin terugkomen zijn: energiebesparing & duurzame energie en aanpassingen aan klimaatverandering. Watersportverenigingen en bedrijven in de havens zullen hierbij betrokken worden. Voor deze tweede fase van het project heeft de gemeente een subsidie van € 90.000 gekregen.

Wethouder Peter Hofman: “We willen in de komende jaren de aantrekkingskracht van de Hellevoetse havens vergroten. Het verduurzamen van de haven hoort daarbij. Ik ben dan ook zeer tevreden met de subsidie die we van Europa krijgen om hier nieuwe stappen in te zetten.”

 

Eerste fase afgerond

Tijdens de eerste fase, die inmiddels is afgerond, is een inventarisatie uitgevoerd over hoe duurzaam onze havens op dit moment zijn en de kansen die er zijn om verder te verduurzamen. Daar is uitgekomen dat de gemeente zich vooral moet richten op de thema’s energie en aanpassing aan klimaatverandering. Iets waar nu in de tweede fase uitvoering aan gegeven wordt.

 

Samenwerking

Sustainable Ports is een samenwerkingsproject voor het Europese Interreg IVA 2 Zeeen programma. Het richt zich op interregionale samenwerking tussen verschillende landen die grenzen aan de Noordzee of Atlantische Ocean. Het onderzoeken van duurzame mogelijkheden in havens staat daarbij voorop. De deelnemers aan de 2e fase zijn de gemeente Veere (NL), de gemeente Hellevoetsluis (NL), de gemeente Blankenberge (BE), Cerema (FR), Colchester Borough Council (UK) en Cornwall Marine Network (UK).

Meer informatie is te vinden op de website www.sustainable-ports.eu.

 

 

 

 

Logo Suports