Participatiefonds

Heeft u weinig geld te besteden omdat u een laag inkomen heeft? Dan kunt u in aanmerking komen voor het Participatiefonds. Het Participatiefonds is een vergoeding voor de kosten van bijvoorbeeld contributie voor sporten of andere leuke activiteiten, een cursus of een dagje uit.

Het Participatiefonds kunt u één keer per jaar aanvragen voor elk volwassen persoon (vanaf achttien jaar) van uw gezin. U kunt deze vergoeding elk jaar opnieuw aanvragen. Het gaat om een bedrag van maximaal € 200,00 dat u kunt gebruiken voor bijvoorbeeld: 
-    contributie sport- of andere verenigingen, zwemmen, kosten van bijbehorende sportkleding;
-    bezoek theater, bioscoop, concert, museum, dierentuin, attractiepark, et cetera;
-    kosten internetprovider;
-    cursussen, lesgeld muziekschool, zwemlessen en dergelijke;
-    contributie bibliotheek.

Dit zijn de voorwaarden

De belangrijkste voorwaarde is dat u een volwassene moet zijn van achttien jaar of ouder met een laag inkomen van alle volwassenen in het gezin. Onder een laag inkomen verstaan we: een inkomen dat lager is dan 110% van de bijstandsnorm. Voor elk soort huishouden is dat een ander bedrag. Kijk voor de bedragen die op dit moment gelden op de website van de rijksoverheid
Voor kinderen heeft de gemeente een andere regeling: het Kindpakket. Hiervoor gelden andere voorwaarden. Kijk voor meer informatie op de pagina over het Kindpakket.

Zo werkt het

U kunt een aanvraag voor het Participatiefonds doen via de website. Na acht weken krijgt u van de gemeente een bericht waarin staat of u in aanmerking komt voor een vergoeding van (een deel van) de kosten. Vervolgens zijn er drie mogelijkheden:
-    u ontvangt het bedrag op uw rekening en u betaalt zelf de kosten. Bewaar altijd goed alle rekeningen en bonnen, zodat de gemeente dit kan controleren;
-    u moet de kosten eerst zelf betalen en de rekening of bon naar de gemeente sturen. Vervolgens stort de gemeente het bedrag op uw rekening;
-    u heeft een offerte van de leverancier en de gemeente stort het bedrag rechtstreeks naar de rekening van de leverancier.

Zo vraagt u het aan

Een aanvraag voor het participatiefonds doet u via het online programma Bereken Uw Recht (BUR). Na het invullen van enkele vragen volgt een overzicht of u mogelijk in aanmerking komt voor een vergoeding. Geeft het programma aan dat u in aanmerking komt? Dan kunt u met behulp van DigiD direct een aanvraag indienen. Hierbij wordt ook meteen aangegeven welke bewijsstukken noodzakelijk zijn voor uw aanvraag. Wij nemen uw aanvraag pas in behandeling wanneer u alle noodzakelijke bewijsstukken direct online meestuurt met uw aanvraag.

Direct naar Bereken Uw Recht

Wilt u informatie of advies bij het invullen van Bereken uw recht? U kunt gebruik maken van een onafhandelijk cliëntondersteuner. Meer informatie en contactgegevens treft u aan op de pagina cliëntondersteuning.

Maakt u gebruik van het Participatiefonds en wilt u de kosten die u eerst zelf hebt betaald declareren? Of wilt u de kosten rechtstreeks naar de rekening van de leverancier laten betalen? Dan heeft u onderstaand declaratieformulier nodig.

Download declaratieformulier

Meer informatie

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Bel dan naar het WIZ-loket via het telefoonnummer 14 0181. Het loket is op werkdagen tussen 9.00 en 11.00 uur telefonisch bereikbaar. Langskomen mag natuurlijk ook en kan tussen 08.30 en 16.30 uur (Oostzanddijk 28). 

Bekijk ook de Beleidsregels bijzondere bijstand, toeslagen en minimaregelingen Hellevoetsluis 2017

Wist u dat?

Wist u dat de gemeente ook vergoedingen heeft voor noodzakelijke en bijzondere kosten voor uw huishouden? Deze kunt u aanvragen als u een laag inkomen heeft. Kijk voor meer informatie op de pagina over de Bijzondere Bijstand.