Woonkostenvergoeding

Is uw inkomen plotseling veel lager? Kunt u daardoor uw huur of uw hypotheek niet meer betalen? Dan kunt u hiervoor tijdelijk een toeslag aanvragen om het tekort voor uw woonkosten mee aan te vullen. Deze toeslag noemen we Woonkostentoeslag. 

Ook als u een woning huurt boven de grens voor de Huurtoeslag of als u een koopwoning heeft kunt u een aanvraag doen. De hoogte van de Woonkostentoeslag is afhankelijk van de financiële situatie van uw huishouden. De woonkostentoeslag is nooit hoger dan €750,00 per maand. Dit bedrag komt bovenop de eventuele Huurtoeslag van de Rijksoverheid. Als u een eigen vermogen heeft in de woning, kan de gemeente de Woonkostentoeslag in de vorm van een bijstandslening geven die u betaalt als uw woning verkocht wordt. 

Voorwaarden

-    U bent een inwoner van Hellevoetsluis en u bent 18 jaar of ouder.
-    U heeft plotseling een inkomensdaling gekregen
-    U werkt aan verbetering van uw gezinsinkomen of u zoekt een goedkopere woning.
-    Uw inkomen en dat van uw partner is op het moment van aanvraag niet meer dan 110 procent van de toepasselijke bijstandsnorm.
-    Uw spaargeld is niet meer dan het vermogen dat u voor de algemene bijstand mag hebben. Kijk voor de juiste bedragen op de website van de Rijksoverheid over de Bijstand

Zo werkt het

U kunt een aanvraag doen voor de tijdelijke Woonkostentoeslag als uw inkomen plotseling daalt. Dit kan via de website, maar ook met één van de medewerkers van het WIZ-loket. Zij vullen dan samen met u het formulier in. Daarbij worden gegevens gevraagd over uw inkomen, spaargeld en de woonkosten. Na acht weken krijgt u van de gemeente een besluit waarin staat of u in aanmerking komt voor de Woonkostentoeslag en onder welke voorwaarden. Vervolgens zijn er drie mogelijkheden:
-    U krijgt tot maximaal zes maanden Woonkostentoeslag die lager is dan de grens voor Huurtoeslag. De gemeente legt u geen verhuisplicht op.
-    U krijgt tot maximaal zes maanden Woonkostentoeslag die hoger is dan de grens voor Huurtoeslag. De gemeente legt u een verhuisplicht op.
-    U krijgt tot maximaal twaalf maanden een verlenging van de Woonkostentoeslag. De gemeente legt u een verhuisplicht op.

Zo vraagt u het aan

Vul het onderstaande formulier zo volledig mogelijk in en stuur dit op naar het WIZ-loket van de gemeente Hellevoetsluis. (Postbus 13, 3220 AA Hellevoetsluis) Let op dat u de juiste bewijsstukken erbij doet anders kunnen we uw aanvraag niet in behandeling nemen. Kunt u het formulier niet printen? Neem dan contact op met het WIZ-loket, dan sturen wij u het formulier op.

Download formulier

Meer informatie

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Bel dan naar het WIZ-loket via het telefoonnummer 14 0181. Het loket is op werkdagen tussen 9.00 en 11.00 uur telefonisch bereikbaar. Langskomen mag natuurlijk ook en kan tussen 08.30 en 16.30 uur (Oostzanddijk 28).

Wist u dat?

Wist u dat de gemeente ook een Participatiefonds heeft voor volwassenen en voor kinderen tot 18 jaar een Kindpakket? Deze kunt u of uw gezinsleden jaarlijks aanvragen als u een laag inkomen heeft. Kijk voor meer informatie op de pagina over het Participatiefonds of over het Kindpakket.
 

Uitgelicht