Woonkostentoeslag

Is uw inkomen plotseling veel lager? Kunt u daardoor uw huur of uw hypotheek niet meer betalen? Dan kunt u hiervoor tijdelijk een toeslag aanvragen om het tekort voor uw woonkosten mee aan te vullen. Deze toeslag noemen we woonkostentoeslag. 

Ook als u een woning huurt boven de grens voor de huurtoeslag of als u een koopwoning heeft kunt u een aanvraag doen. De hoogte van de Woonkostentoeslag is afhankelijk van de financiële situatie van uw huishouden. De woonkostentoeslag is nooit hoger dan € 750,00 per maand. Dit bedrag komt bovenop de eventuele Huurtoeslag van de Rijksoverheid. Als u een eigen vermogen heeft in de woning, kan de gemeente de woonkostentoeslag in de vorm van een bijstandslening geven die u betaalt als uw woning verkocht wordt. 

Voorwaarden

-    u bent een inwoner van Hellevoetsluis en u bent achttien jaar of ouder;
-    u heeft plotseling een inkomensdaling gekregen;
-    u werkt aan verbetering van uw gezinsinkomen of u zoekt een goedkopere woning;
-    uw inkomen en dat van uw partner is op het moment van aanvraag niet meer dan 110% van de toepasselijke bijstandsnorm;
-    uw spaargeld is niet meer dan het vermogen dat u voor de algemene bijstand mag hebben. Kijk voor de juiste bedragen op de website van de Rijksoverheid over de Bijstand

Zo werkt het

U kunt een aanvraag doen voor de tijdelijke woonkostentoeslag als uw inkomen plotseling daalt. Na acht weken krijgt u van de gemeente een besluit waarin staat of u in aanmerking komt voor de woonkostentoeslag en onder welke voorwaarden. Vervolgens zijn er drie mogelijkheden:
-    u krijgt tot maximaal zes maanden woonkostentoeslag die lager is dan de grens voor huurtoeslag. De gemeente legt u geen verhuisplicht op;
-    u krijgt tot maximaal zes maanden woonkostentoeslag die hoger is dan de grens voor huurtoeslag. De gemeente legt u een verhuisplicht op;
-    u krijgt tot maximaal twaalf maanden een verlenging van de woonkostentoeslag. De gemeente legt u een verhuisplicht op.

Zo vraagt u het aan

Woonkostentoeslag aanvragen doet u via het online programma Bereken Uw Recht (BUR). Na het invullen van enkele vragen volgt een overzicht of u mogelijk in aanmerking komt voor een vergoeding. Geeft het programma aan dat u in aanmerking komt? Dan kunt u met behulp van DigiD direct een aanvraag indienen. Hierbij wordt ook meteen aangegeven welke bewijsstukken noodzakelijk zijn voor uw aanvraag. Wij nemen uw aanvraag pas in behandeling wanneer u alle noodzakelijke bewijsstukken direct online meestuurt met uw aanvraag.

Direct naar Bereken Uw Recht

Wilt u informatie of advies bij het invullen van Bereken uw recht? U kunt gebruik maken van een onafhandelijk cliëntondersteuner. Meer informatie en contactgegevens treft u aan op de pagina cliëntondersteuning.

Meer informatie

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Bel dan naar het WIZ-loket via het telefoonnummer 14 0181. Het loket is op werkdagen tussen 9.00 en 11.00 uur telefonisch bereikbaar. Langskomen mag natuurlijk ook en kan tussen 08.30 en 16.30 uur (Oostzanddijk 28).

Wist u dat?

Wist u dat de gemeente ook een Participatiefonds heeft voor volwassenen en voor kinderen tot achttien jaar een Kindpakket? Deze kunt u of uw gezinsleden jaarlijks aanvragen als u een laag inkomen heeft. Kijk voor meer informatie op de pagina over het Participatiefonds of over het Kindpakket.