Individuele inkomenstoeslag

U komt misschien in aanmerking voor de individuele inkomenstoeslag als u gedurende een lange tijd een laag inkomen ontvangt. De individuele inkomenstoeslag is belastingvrij en wordt eens per jaar uitbetaald.

Heeft u al drie jaar een laag inkomen? Dan kunt u jaarlijks een beroep doen op de individuele inkomenstoeslag. Dit is een geldbedrag waarmee u uw inkomen aan kunt vullen. Onder een laag inkomen verstaan we een inkomen dat niet meer is dan 110% van de bijstandsnorm. De individuele inkomenstoeslag is belastingvrij. Ook hoeft u niet te verantwoorden waaraan u dit bedrag uitgeeft. De hoogte van de jaarlijkse Individuele Inkomenstoeslag is:
•    alleenstaande: 40% van de bijstandsnorm die geldt voor uw situatie;
•    alleenstaande ouder: 50% van de bijstandsnorm die geldt voor uw situatie;
•    gezin met of zonder kinderen*: 40% van de bijstandsnorm die geldt voor uw situatie.

(*Het kan zijn dat één partner wel recht heeft op de toeslag, maar de ander niet. In dat geval krijgt de partner die wel recht heeft op de toeslag, het bedrag dat een alleenstaande of de alleenstaande ouder ook krijgt.)

Voorwaarden

-    u bent een inwoner van Hellevoetsluis;
-    u bent 21 jaar of ouder, maar nog niet gepensioneerd;
-    er is geen recht op studiefinanciering via de Wet Studie Financiering;
-    u heeft de afgelopen drie jaar een gezinsinkomen dat niet meer was dan 110% van de toepasselijke bijstandsnorm;
-    uw spaargeld is niet meer dan het vermogen dat u voor de algemene bijstand mag hebben. Kijk voor de juiste bedragen op de website van de Rijksoverheid over de Bijstand
-    u bent niet in staat door (meer) werk een hoger inkomen te krijgen;
-    u heeft de afgelopen twaalf maanden geen inkomensmaatregel gehad voor het schenden van een arbeidsverplichting of een re-integratieverplichting.

Zo werkt het

U kunt ieder jaar een aanvraag doen voor de individuele inkomenstoeslag. Dit kan via het online programma Bereken Uw Recht (BUR). Na het invullen van enkele vragen volgt een overzicht of u mogelijk in aanmerking komt voor een vergoeding. Geeft het programma aan dat u in aanmerking komt? Dan kunt u met behulp van DigiD direct een aanvraag indienen. Hierbij wordt ook meteen aangegeven welke bewijsstukken noodzakelijk zijn voor uw aanvraag. Wij nemen uw aanvraag pas in behandeling wanneer u alle noodzakelijke bewijsstukken direct online meestuurt met uw aanvraag.

Direct naar Bereken Uw Recht

Wilt u informatie of advies bij het invullen van Bereken uw recht? U kunt gebruik maken van een onafhandelijk cliëntondersteuner. Meer informatie en contactgegevens treft u aan op de pagina cliëntondersteuning.

Meer informatie

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Bel dan naar het WIZ-loket via het telefoonnummer 14 0181. Het loket is op werkdagen tussen 9.00 en 11.00 uur telefonisch bereikbaar. Langskomen mag natuurlijk ook en kan tussen 08.30 en 16.30 uur (Oostzanddijk 28). Wilt u meer weten over de Bijzondere Bijstand en hoe dit precies werkt? Kijk dan op de pagina over Bijzondere Bijstand.

Wist u dat?

Wist u dat de gemeente ook een Participatiefonds heeft voor volwassenen en voor kinderen tot achttien jaar een Kindpakket? Deze kunt u of uw gezinsleden jaarlijks aanvragen als u een laag inkomen heeft. Kijk voor meer informatie op de pagina over het Participatiefonds of over het Kindpakket.