Collectieve ziektekosten 2020

Heeft u een laag inkomen, maar wel zorgkosten? Dan kunt u hiervoor jaarlijks de uitgebreide collectieve ziektekostenverzekering bij CZ aanvragen. Dit noemen we de Collectieve Zorgverzekering. Onder een laag inkomen verstaan we een inkomen dat niet hoger is dan 110% van de bijstandsnorm.

Iedereen van achttien jaar of ouder moet een basiszorgverzekering afsluiten. Kinderen zijn gratis meeverzekerd met hun ouders. Maar als u zorgkosten heeft die niet in het basispakket vergoed worden of tandartskosten is het verstandig ook een aanvullende zorgverzekering en een tandartsverzekering af te sluiten. Om de kosten betaalbaar te houden voor mensen met een laag inkomen heeft de gemeente afspraken gemaakt met zorgverzekeraar CZ voor een zeer uitgebreid collectieve zorgverzekering: Gemeenten Extra Uitgebreid 2020.

Kijk voor de vergoedingen en voorwaarden op de website van CZ. Daarbij betaalt de gemeente maandelijks € 30,00. Dit bedrag komt bovenop de Zorgtoeslag van de Rijksoverheid

Voorbeeld van uw maandelijkse kosten in 2020:

€    120,95    premie basisverzekering
€      50,62 +  premie aanvullende verzekering extra uitgebreid

€    171,57    de kosten
€      30,00 -  vergoeding door de gemeente
€    141,57    door u te betalen

Voorwaarden

-    u woont in Hellevoetsluis;
-    u bent verplicht een zorgverzekering af te sluiten en u kiest voor CZ;
-    u heeft geen achterstand van betaling van de premie van uw huidige zorgverzekering;
-    u of uw partner heeft geen recht op studiefinanciering;
-    uw inkomen is niet meer dan 110% van de toepasselijke bijstandsnorm. Kijk voor de juiste bedragen op de website van de Rijksoverheid over de Bijstand.

Zo werkt het

U kunt aan het einde van het kalenderjaar een aanvraag doen voor de Collectieve Zorgverzekering van Hellevoetsluis. Na acht weken krijgt u van de gemeente een besluit waarin staat of u in aanmerking komt voor de Collectieve Zorgverzekering van Hellevoetsluis. Vervolgens krijgt u een inschrijfformulier van CZ opgestuurd. Dit moet u invullen en terugsturen. Vervolgens krijgt u de polis thuisgestuurd. De gemeente betaalt de gemeentelijke vergoeding rechtstreeks aan CZ. U betaalt maandelijks alleen de basisverzekering en een stukje van de aanvullende verzekering. 
Als u wilt kunt u bij CZ ook een regeling treffen om het wettelijk verplichte eigen risico maandelijks te betalen, in plaats van ineens.

Zo vraagt u het aan

Het aanvragen van een collectieve zorgverzekering doet u via het online programma Bereken Uw Recht (BUR). Na het invullen van enkele vragen volgt een overzicht of u mogelijk in aanmerking komt voor een vergoeding. Geeft het programma aan dat u in aanmerking komt? Dan kunt u met behulp van DigiD direct een aanvraag indienen. Hierbij wordt ook meteen aangegeven welke bewijsstukken noodzakelijk zijn voor uw aanvraag. Wij nemen uw aanvraag pas in behandeling wanneer u alle noodzakelijke bewijsstukken direct online meestuurt met uw aanvraag.

Direct naar Bereken Uw Recht

Wilt u informatie of advies bij het invullen van Bereken uw recht? U kunt gebruik maken van een onafhandelijk cliëntondersteuner. Meer informatie en contactgegevens treft u aan op de pagina cliëntondersteuning.

Meer informatie

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Bel dan naar het WIZ-loket via het telefoonnummer 14 0181. Het loket is op werkdagen tussen 9.00 en 11.00 uur telefonisch bereikbaar. Langskomen mag natuurlijk ook en kan tussen 08.30 en 16.30 uur (Oostzanddijk 28).

Wist u dat?

Wist u dat de gemeente ook een Participatiefonds heeft voor volwassenen en voor kinderen tot achttien jaar een Kindpakket? Deze kunt u of uw gezinsleden jaarlijks aanvragen als u een laag inkomen heeft. Kijk voor meer informatie op de pagina over het Participatiefonds of over het Kindpakket.