Bijzondere bijstand

Als u door bijzondere omstandigheden noodzakelijke kosten voor uzelf of iemand anders in uw gezin moet maken die u niet kunt betalen, dan kunt u soms een vergoeding aanvragen. Die vergoeding noemen we bijzondere bijstand.

De bijzondere bijstand krijgt u vaak als gift (dit betaalt u niet terug), maar niet altijd. Als u bijzondere bijstand vraagt voor verhuis- en inrichtingskosten of bepaalde zorgkosten dan kan het zijn dat u een bijstandslening krijgt. Dit bedrag betaalt u terug aan de gemeente in maandelijkse termijnen. 
Het belangrijkste misverstand dat we uit de wereld willen helpen is dat mensen niet alleen met een uitkering gebruik kunnen maken van de regelingen uit de bijzondere bijstand. Ook als u of uw partner een inkomen heeft uit werk of als ZZP’er werkt, kunt u een aanvraag doen. 

U kunt bijzondere bijstand vragen voor:
-    Individuele Bijzondere Bijstand
-    Individuele Inkomenstoeslag
-    Individuele Studietoeslag
-    Woonkostentoeslag
-    Collectieve Ziektekostenverzekering

Zo werkt het

U kunt zo snel mogelijk, maar uiterlijk binnen twaalf maanden nadat de kosten zijn gemaakt (maar nog niet zijn betaald) een aanvraag doen voor de individuele bijzondere bijstand. Dit kunt u doen via het online programma Bereken Uw Recht (BUR).  Na het invullen van enkele vragen volgt een overzicht of u mogelijk in aanmerking komt voor een vergoeding. Geeft het programma aan dat u in aanmerking komt? Dan kunt u met behulp van DigiD direct een aanvraag indienen. Hierbij wordt ook meteen aangegeven welke bewijsstukken noodzakelijk zijn voor uw aanvraag. Wij nemen uw aanvraag pas in behandeling wanneer u alle noodzakelijke bewijsstukken direct online meestuurt met uw aanvraag.

Direct naar Bereken Uw Recht

Vervolgens zijn er vier mogelijkheden:
-    u ontvangt het bedrag als gift op uw rekening en u betaalt zelf de kosten;
-    u ontvangt het bedrag als bijstandslening op uw rekening en u betaalt zelf de kosten. Vervolgens betaalt u de gemeente maandelijks een bedrag om de bijstandslening af te betalen; 
-    u ontvangt het bedrag als gift en u heeft een offerte van de leverancier. De gemeente stort het bedrag rechtstreeks naar de rekening van de leverancier;
-    u ontvangt het bedrag als bijstandslening en u heeft een offerte van de leverancier. De gemeente stort het bedrag rechtstreeks naar de rekening van de leverancier. Vervolgens betaalt u de gemeente maandelijks een bedrag om de lening af te betalen. 
Bewaar in alle gevallen altijd goed de rekeningen en bonnen, zodat de gemeente dit kan controleren.

Wilt u informatie of advies bij het invullen van Bereken uw recht? U kunt gebruik maken van een onafhandelijk cliëntondersteuner. Meer informatie en contactgegevens treft u aan op de pagina cliëntondersteuning.

Meer informatie

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Bel dan naar het WIZ-loket via het telefoonnummer 14 0181. Het loket is op werkdagen tussen 9.00 en 11.00 uur telefonisch bereikbaar. Langskomen mag natuurlijk ook en kan tussen 08.30 en 16.30 uur (Oostzanddijk 28). 

Bekijk ook de Beleidsregels bijzondere bijstand, toeslagen en minimaregelingen Hellevoetsluis 2018

Wist u dat?

Wist u dat de gemeente ook een Participatiefonds heeft voor volwassenen en voor kinderen tot achttien jaar een Kindpakket? Deze kunt u of uw gezinsleden jaarlijks aanvragen als u een laag inkomen heeft. Kijk voor meer informatie op de pagina over het Participatiefonds of over het Kindpakket.