Trouwen in Hellevoetsluis

In de gemeente Hellevoetsluis zijn er maatregelen van kracht voor uw veiligheid en de veiligheid van onze medewerkers. Om besmetting met het coronavirus zo veel mogelijk te voorkomen worden huwelijken en geregistreerde partnerschappen in een aangepaste vorm voltrokken. Lees hier alles over op onze 'corona pagina' (groene button op de homepage).

Wilt u trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan in de gemeente Hellevoetsluis, neemt u dan contact op via telefoonnummer 14 0181 en vraag naar de Burgerlijke Stand.

De ambtenaar van de burgerlijke stand beoordeelt welke documenten u eventueel moet overleggen en stuurt u de formulieren toe die nodig zijn voor de melding van het voorgenomen huwelijk/partnerschap (voorheen de ondertrouw). Nadat u deze formulieren volledig heeft ingevuld en teruggestuurd, maakt de ambtenaar van de burgerlijke stand een afspraak met u voor de aangifte van de melding van uw voorgenomen huwelijk/partnerschap. U kunt dan ook direct een trouwdatum reserveren.

De aangifte van de melding van uw voorgenomen huwelijk/partnerschap moet minimaal twee weken voor de dag van het huwelijk/partnerschap plaats vinden en is maximaal één jaar geldig.     

Voorwaarden

 • U en uw partner zijn allebei meerderjarig. Bent u of uw partner minderjarig en u wilt trouwen, neem dan contact op met de gemeente.
 • U mag niet al getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben (behalve als u uw geregistreerd partnerschap wilt laten omzetten naar een huwelijk).
 • U mag niet trouwen met uw eigen kind, broer, zus, ouder, grootouder, kleinkind, halfbroer, halfzus.
 • U mag niet gedwongen worden om te trouwen.
 • Staat u onder curatele? Dan hebt u toestemming nodig van de curator of kantonrechter.
 • U moet melding doen van het voorgenomen huwelijk. De aangifte van de melding van uw voorgenomen huwelijk doet u bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar u wilt trouwen.
 • U heeft minimaal twee en maximaal vier getuigen. De getuigen moeten meerderjarig te zijn.

Let op: Bij het omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk heeft u géén getuigen nodig.
Woont u beiden in het buitenland? En wilt u in Nederland trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan? Dan moet de aangifte van de melding van het voorgenomen huwelijk/partnerschap gedaan worden bij de afdeling Landelijke Taken van de gemeente Den Haag.

Kosten

Locatie

dag kosten
Publiekszaken maandag en dinsdag (09.00 uur en 09.30 uur) kosteloos
Moderne trouwzaal maandag tot en met vrijdag  € 282,80
Moderne trouwzaal zaterdag  € 965,75
Trouwzaal Prinsehuis / Raadzaal donderdag en vrijdag  € 344,80
Trouwzaal Prinsehuis / Raadzaal zaterdag  € 1027,75
Vaste trouwlocatie binnen Hellevoetsluis maandag tot en met vrijdag  € 522,90
Vaste trouwlocatie binnen Hellevoetsluis zaterdag  € 1205,85
Varend passagiersschip binnen de wateren van Hellevoetsluis maandag tot en met vrijdag  € 707,70
Varend passagiersschip binnen de wateren van Hellevoetsluis zaterdag  € 1390,65


 Beschikbaar stellen van getuige bij huwelijk/ partnerschap door gemeente kost € 18,60 per getuige.

Kosten trouwboekje

 • Huwelijks/partnerschapsboekje zwart kunststof € 23,25.
 • Huwelijks/partnerschapsboekje blauw leder € 36,65.
 • Huwelijks/partnerschapsboekje luxe leder met wapen in kleur € 55,50.

Kosteloos huwelijk

Een kosteloze huwelijksvoltrekking of geregistreerd partnerschap beperkt zich slechts tot de wettelijke formaliteiten en is een korte plechtigheid van 10 minuten. Er is geen voorgesprek met de (buitengewoon) ambtenaar van de burgerlijke stand en er is geen ruimte voor een persoonlijke toespraak of een eigen inbreng zoals muziek.

De voltrekking, waarbij het gezelschap (inclusief bruidspaar en getuigen) uit maximaal 8 personen mag bestaan, vindt plaats in de spreekkamer op de afdeling burgerzaken op genoemde tijdstippen.

Kosteloos huwelijk in de moderne trouwzaal (*)

Vanaf 1 januari 2017 kan de moderne trouwzaal 'Willem & Mary' worden gereserveerd voor een kosteloze huwelijksvoltrekking of geregistreerd partnerschap wanneer het gezelschap uit meer dan 8 personen bestaat. Het tarief hiervoor bedraagt € 78,25 (zaalhuur). De wijze van huwelijksvoltrekking en de beschikbare tijdstippen zijn gelijk aan een kosteloze huwelijksvoltrekking.

Wijzigen of annuleren van een voorgenomen huwelijk

Een datum voor een huwelijk of partnerschap kunt u niet telefonisch afzeggen of wijzigen. Dat kan alleen persoonlijk, per email of schriftelijk. Daar worden de volgende kosten voor in rekening gebracht:

 • Vóór de melding van het voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap € 36,50.
 • Ná de melding van het voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap € 67,85.

Trouwen in het buitenland

Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over trouwen in het buitenland. De ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente kan u hier ook meer over vertellen. Neem hiervoor contact op via telefoonnummer 14 0181 en vraag naar de burgerlijke stand.

Scheiden

Als u getrouwd bent, dan gaat de scheiding via de rechtbank. Zo veel mogelijk zelf online regelen via Rechtwijzer.nl scheelt in de kosten. Een geregistreerd partnerschap wordt beëindigd door de notaris of een advocaat.