Rijbewijs

Een rijbewijs aanvragen of verlengen doet u persoonlijk en kan alleen op afspraak. Het aanvragen en ophalen doet u bij de gemeente waar u staat ingeschreven. U betaalt de kosten bij de aanvraag. Het rijbewijs ligt na 5 werkdagen voor u klaar.

Let op: het rijbewijs dat verlopen is of verloopt in de periode van 1 februari 2020 tot 1 juli 2021 zijn langer geldig. Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op de website van de RDW.

Afspraak maken

Meenemen

  • Eén recente pasfoto in kleur, die voldoet aan de paspoort eisen. Heeft u geen geschikte pasfoto? De gemeente beschikt over een zelfservice fotocabine. Luister naar de instructies in de cabine. De medewerkers van het Klantcontactcentrum kunnen u helaas niet helpen bij het maken van een pasfoto. De kosten bedragen € 7,-. 
  • Bij verlenging van uw rijbewijs: uw huidige of verlopen rijbewijs. Dit levert u in als u uw nieuwe rijbewijs komt ophalen.
  • Bij aanvraag eerste rijbewijs: een geldig legitimatiebewijs.
  • Bij omwisselen buitenlands rijbewijs: uw buitenlandse rijbewijs en een geldig legitimatiebewijs.

Tarieven

  • € 41,60 voor de aanvraag of verlenging van een rijbewijs.
  • € 34,10 voor de toeslag voor een spoedprocedure.

U betaalt meteen bij de aanvraag, niet bij het ophalen. U kunt in het gemeentehuis contant of met pin betalen.

Geldigheid 

Geldigheid rijbewijs
Soort rijbewijs: Geldigheidsduur:
Rijbewijs voor volwassenen tot 75 jaar 10 jaar (geen keuring, tenzij medische noodzaak)
Rijbewijs voor volwassenen van 75 jaar en ouder 5 jaar (keuring verplicht muv rijbewijs AM)
Rijbewijs C, D 5 jaar (keuring verplicht)
Rijbewijs voor volwassenen met beperking maximaal 10 jaar (keuring verplicht)

Spoed

Gemiddeld duurt een aanvraag 5 werkdagen, afhankelijk van vakantieperiodes. Kunt u hier niet op wachten en heeft u snel een nieuw rijbewijs nodig? Dan kunt u dit met spoed aanvragen. Als u de aanvraag vóór 14.00 uur heeft gedaan, kunt u uw rijbewijs meestal de volgende werkdag na 09:30 uur afhalen. Houdt u er wel rekening mee dat een spoedprocedure maximaal 3 werkdagen duurt. 

Verlies of diefstal

Als u uw rijbewijs kwijt bent of het is gestolen, doet u aangifte bij de gemeente. U kunt dan direct een nieuw rijbewijs aanvragen. Geadviseerd wordt om bij diefstal ook aangifte te doen bij de politie. Bent u uw rijbewijs kwijtgeraakt in het buitenland? Doe direct aangifte bij de plaatselijke politie en vraag om een bewijs daarvan. Terug in Nederland doet u op afspraak aangifte bij de gemeente.

Let op: rijbewijzen die als vermist zijn opgegeven, kunnen niet meer worden gebruikt. Ook niet als u deze later terugvindt. U moet wel uw gevonden rijbewijs inleveren bij de gemeente. 

U kunt de vermissing van een rijbewijs ook online bij de RDW registeren. Deze registratie gaat via DigiD.

Let op! In de periode van 8 tot en met 12 juni vinden op de website van de gemeente noodzakelijke voorbereidingswerkzaamheden plaats voor de gemeentelijke herindeling. Daardoor kan in deze periode geen gebruik worden gemaakt van het diigitale formulier voor het doorgeven vermissing van een rijbewijs. Excuses voor het ongemak.

Vermissing rijbewijs melden

Ophalen

U moet persoonlijk uw rijbewijs ophalen bij de gemeente tijdens de openingstijden van het gemeentehuis.

Omwisseling buitenlands rijbewijs

Als u in Nederland gaat wonen kunt u nog een periode gebruik maken van uw buitenlandse rijbewijs. De periode is afhankelijk van het land waar u het rijbewijs heeft behaald. Na het aflopen van deze periode moet u uw buitenlandse rijbewijs omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. De aanvraag wordt samen met uw rijbewijs opgestuurd naar de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) voor beoordeling. Het kan een paar weken duren voordat uw rijbewijs klaar ligt. Hiervan krijgt u schriftelijk bericht. Lees meer informatie op de website van de RDW.

Rijbewijs voor jongeren vanaf 17 jaar

Als je 16,5 jaar bent kun je starten met een rijopleiding en het theorie-examen doen. Vanaf 17 jaar mag je ook het praktijkexamen doen. Als je voor het examen slaagt en het rijbewijs in je bezit hebt mag je tot je 18e jaar alleen onder begeleiding van een coach autorijden. Lees meer informatie over begeleid rijden op de website van 2 to Drive.

Brommerrijbewijs

Vanaf de leeftijd van 16 jaar mag u op een bromfiets of snorfiets rijden. Een rijbewijs is hiervoor verplicht. Wilt u een bromfietsrijbewijs halen en heeft u geen ander rijbewijs? Dan doet u eerst theorie-examen. Daarna legt u het praktijkexamen af. Deze examens doet u bij het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR). Als u bent geslaagd vraagt u bij de gemeente uw rijbewijs met categorie AM aan.