Paspoort

Een paspoort vraagt u persoonlijk aan en kan alleen op afspraak. Het aanvragen en ophalen doet u zelf, bij de gemeente waar u staat ingeschreven. U betaalt de kosten bij de aanvraag. Het paspoort ligt na 5 werkdagen voor u klaar. U kunt er ook voor kiezen om het paspoort te laten bezorgen.

Afspraak maken

Meenemen

 • Eén goedgelijkende pasfoto in kleur, die voldoet aan de paspoort eisen. Heeft u geen geschikte pasfoto? Dan kunt u een pasfoto laten maken in de fotocabine in het gemeentehuis. Luister naar de instructies in de cabine. De medewerkers van het Klantcontactcentrum kunnen u helaas niet helpen bij het maken van een pasfoto. 
 • De kosten bedragen € 7,-. Een kind kleiner dan 1.40m kan geen pasfoto's maken in de fotocabine.
 • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u nog hebt, ook als ze zijn verlopen. Hebt u deze niet? Dan een ander geldig legitimatiebewijs zoals een geldig rijbewijs.

Tarieven

 • € 75,80 voor personen van 18 jaar of ouder.
 • € 57,30 voor personen tot en met 17 jaar.
 • € 57,30 voor een vreemdelingen- of vluchtelingenpaspoort.
 • € 51,60 toeslag voor een spoedaanvraag.

U kunt contant betalen of pinnen.

Geldigheid

 • 10 jaar voor personen van 18 jaar of ouder.
 • 5 jaar voor personen tot en met 17 jaar.
 • Maximaal 5 jaar voor een vreemdelingen- of vluchtelingenpaspoort.

Jonger dan 18 jaar

Als u een paspoort voor uw kind onder de achttien jaar aanvraagt, moet het kind bij het aanvragen en afhalen zelf ook aanwezig zijn. Bij de aanvraag moet u het volgende meenemen:

 • Een ingevulde toestemmingsverklaring minderjarigen én een geldig legitimatiebewijs van de ouder(s) of gezaghouder(s). Als de handtekening op de toestemmingsverklaring niet gelijk is aan de handtekening op het legitimatiebewijs dat u laat zien, dan kan de gemeente uw aanvraag niet in behandeling nemen.
 • Als de ouder(s) of gezaghouder(s) meekomen, kan de toestemmingsverklaring ook aan de balie ingevuld worden. De ouder(s) of gezaghouder(s) moet dan wel een geldig legitimatiebewijs meenemen.

Voor schriftelijke toestemming kunt u het toestemmingsformulier (pdf, 345 kB) downloaden en invullen. De ouder die niet bij de aanvraag aanwezig is, geeft zijn of haar originele legitimatiebewijs mee. Kunt u het pdf-formulier niet gebruiken omdat het niet toegankelijk is? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 14 0181.

U kunt ook digitaal toestemming geven. U moet daarvoor inloggen met uw DigiD.

Let op: ouders die beide gezag hebben over de minderjarige, dienen apart van elkaar toestemming te geven en dus allebei apart in te loggen met hun eigen DigiD.

Digitaal toestemming geven met DigiD

Ophalen of laten bezorgen

U moet persoonlijk uw document ophalen bij de gemeente tijdens de openingstijden van het gemeentehuis. Ook kinderen komen persoonlijk mee. Bij het ophalen neemt u uw oude paspoort en/of identiteitskaart mee.

U kunt uw paspoort ook laten bezorgen, waar of wanneer het u uitkomt. De gemeente heeft hiervoor een contract afgesloten met de bezorgdienst AMP Groep. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het veilig afgeven van waardevolle documenten. Bezorgdienst AMP Groep bezorgt het paspoort op iedere locatie in Nederland, behalve op de Waddeneilanden. Bezorgen kan ook in de avond of in het weekend. De kosten zijn € 5,15 per document.

Zo werkt het:

 • U krijgt binnen 5 werkdagen een e-mail en sms zodra het paspoort klaar is. Controleer eventueel uw ongewenste e-mail.
 • U logt in op mijnafspraak.nl en kiest waar en wanneer u het paspoort bezorgd wilt hebben.
 • Op de dag van bezorging ziet u op mijnafspraak.nl een foto van de medewerker die bij u langskomt.
 • De medewerker controleert bij aankomst uw identiteit aan de hand van het nieuwe document en overhandigt u het paspoort.
 • Indien van toepassing neemt de medewerker van AMP het oude paspoort en of de oude identiteitskaart in.
Let op!

Bij bezorging voor meerdere personen op hetzelfde adres moeten alle personen die een reisdocument ontvangen op moment van bezorging aanwezig zijn. Kinderen jonger dan 12 jaar moeten persoonlijk geïdentificeerd worden in het bijzijn van een volwassene.

Spoedaanvraag

Gemiddeld duurt een aanvraag 5 werkdagen, afhankelijk van vakantieperiodes. Kunt u hier niet op wachten en heeft u snel een nieuw paspoort nodig? Dan kunt u dit met spoed aanvragen. Als u de aanvraag vóór 14:00 uur heeft gedaan, kunt u uw paspoort meestal de volgende werkdag na 09:30 uur afhalen. Houdt u er wel rekening mee dat een spoedprocedure maximaal 3 werkdagen kan duren. Bij een spoedaanvraag kunt u het document niet laten bezorgen.

Vingerafdrukken

Vraagt u een nieuw reisdocument aan? De baliemedewerker neemt dan een aantal vingerafdrukken af met een elektronische vingerafdruklezer. Dit is een soort kastje met een scanner. De afdrukken worden tijdelijk digitaal opgeslagen in de reisdocumentenadministratie. Zodra u uw nieuwe reisdocument krijgt worden de tijdelijk opgeslagen vingerafdrukken automatisch verwijderd uit de reisdocumentadministratie. Twee vingerafdrukken worden ook opgeslagen in de chip van het reisdocument.

Uitzonderingen

Er twee uitzonderingen op deze regel:

 • Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven geen vingerafdrukken te geven.
 • Als het fysiek onmogelijk is vingerafdrukken op te nemen, hoeft u geen vingerafdrukken te geven. Dit is bijvoorbeeld zo als u vingers mist of als uw vingers blijvend beschadigd zijn.

Verlies of diefstal

Als u uw paspoort kwijt bent of het is gestolen, doet u aangifte rechtstreeks bij de gemeente. U vult hier een verklaring vermissing waardedocument in. Geadviseerd wordt om bij diefstal ook aangifte te doen bij de politie.

Bent u uw paspoort kwijtgeraakt in het buitenland? Doe direct aangifte bij de plaatselijke politie en vraag om een bewijs daarvan. Vraag ook een nieuw of tijdelijk reisdocument aan bij een Nederlandse ambassade of consulaat. Daarop reist u terug naar Nederland. Uw nooddocument levert u bij de gemeente in bij terugkomst. U kunt dan ook direct een nieuw paspoort of een nieuwe identiteitskaart aanvragen.

Let op: reisdocumenten die als vermist zijn opgegeven, kunnen niet meer worden gebruikt. Ook niet als u deze later terugvindt. U moet wel uw gevonden paspoort inleveren bij de gemeente.

U kunt de vermissing van een paspoort en/of identiteitskaart ook online via DigiD registreren.

Vermissing reisdocument melden

Tweede paspoort

Een tweede paspoort wordt afgegeven als een normaal paspoort of als zakenpaspoort en is 2 jaar geldig. De prijs is gelijk aan een normaal paspoort.

Zakenpaspoort

Als u vaak naar het buitenland reist, kunt u een zakenpaspoort aanvragen. Een zakenpaspoort bevat meer bladzijden dan een gewoon paspoort en heeft dus meer ruimte voor visa- en reisstempels. De prijs is gelijk aan een normaal paspoort.

Vreemdelingenpaspoort

U kunt in aanmerking komen voor een vreemdelingenpaspoort als u in Nederland woont, maar (nog) niet de Nederlandse nationaliteit heeft. U heeft uw geldige verblijfsvergunning nodig. U moet aantonen dat u niet in uw eigen land een paspoort kunt aanvragen, of dat redelijkerwijs niet van u kan worden verwacht.

Vluchtelingenpaspoort

Een vluchtelingenpaspoort is een reisdocument voor inwoners van Nederland met een asielstatus. U heeft uw geldige verblijfsvergunning nodig. Het vluchtelingenpaspoort is minimaal 1 jaar en maximaal 5 jaar geldig.