Nederlandse identiteitskaart

Een identiteitskaart vraagt u persoonlijk aan en kan alleen op afspraak. Het aanvragen en ophalen doet u zelf, bij de gemeente waar u staat ingeschreven. U betaalt de kosten bij de aanvraag. De identiteitskaart ligt na 5 werkdagen voor u klaar. U kunt er ook voor kiezen om de identiteitskaart te laten bezorgen.

Afspraak maken

Let op! Uw nieuwe identiteitskaart heeft een extra functie. u kunt ermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Na het ophalen van uw identiteitskaart bij de gemeentebalie, ontvangt u daarom binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u die inlogfunctie activeren. Kijk voor meer informatie op http://www.digid.nl

Meenemen

 • Eén goedgelijkende pasfoto in kleur, die voldoet aan de paspoort eisen. Heeft u geen geschikte pasfoto? Dan kunt u een pasfoto laten maken in de fotocabine in het gemeentehuis. Luister naar de instructies in de cabine. De medewerkers van het Klantcontactcentrum kunnen u helaas niet helpen bij het maken van een pasfoto. 
 • De kosten bedragen € 7,-. Een kind kleiner dan 1.40m kan geen pasfoto's maken in de fotocabine.
 • Alle in uw bezit zijnde reisdocumenten (paspoorten/identiteitskaarten) die op uw naam staan. Als u geen oud document heeft, neemt u dan een ander geldig identiteitsbewijs mee, bijvoorbeeld een rijbewijs.

Tarieven

 • € 68,50 voor personen van 18 jaar of ouder.
 • € 36,95 voor personen tot en met 17 jaar.
 • € 51,60 toeslag voor een spoedaanvraag.

U kunt contant betalen of pinnen.

Geldigheid

 • 10 jaar voor personen van 18 jaar of ouder.
 • 5 jaar voor personen tot en met 17 jaar.

Jonger dan 12 jaar

Als u een identiteitskaart voor uw kind onder de twaalf jaar aanvraagt, moet het kind bij het aanvragen en afhalen zelf ook aanwezig zijn. Bij de aanvraag moet u het volgende meenemen:

 • Een ingevulde toestemmingsverklaring minderjarigen én een geldig legitimatiebewijs van de ouder(s) of gezaghouder(s). Als de handtekening op de toestemmingsverklaring niet gelijk is aan de handtekening op het legitimatiebewijs dat u laat zien, dan kan de gemeente uw aanvraag niet in behandeling nemen.
 • Als de ouder(s) of gezaghouder(s) meekomen, kan de toestemmingsverklaring ook aan de balie ingevuld worden. De ouder(s) of gezaghouder(s) moet dan wel een geldig legitimatiebewijs meenemen.
 • Voor schriftelijke toestemming kunt u het toestemmingsformulier reisdocumenten, 345 kB downloaden en invullen. De ouder die niet bij de aanvraag aanwezig is, geeft zijn of haar originele legitimatiebewijs mee. Kunt u het pdf-formulier niet gebruiken omdat het niet toegankelijk is? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 14 0181.

U kunt ook digitaal toestemming geven. U dient dan in te loggen met uw DigiD.

Let op: ouders die beide gezag hebben over de minderjarige, moeten apart van elkaar toestemming te geven en dus allebei apart in te loggen met hun eigen DigiD.

Digitaal toestemming geven met DigiD

Ophalen of laten bezorgen

U moet persoonlijk uw document ophalen bij de gemeente tijdens de openingstijden van het gemeentehuis. Ook kinderen komen persoonlijk mee. Bij het ophalen neemt u uw oude paspoort en/of identiteitskaart mee.

U kunt uw paspoort ook laten bezorgen, waar of wanneer het u uitkomt. De gemeente heeft hiervoor een contract afgesloten met de bezorgdienst AMP Groep. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het veilig afgeven van waardevolle documenten. Bezorgdienst AMP Groep bezorgt het paspoort op iedere locatie in Nederland, behalve op de Waddeneilanden. Bezorgen kan ook in de avond of in het weekend. De kosten zijn € 5,15 per document.

Zo werkt het:

 • U krijgt binnen 5 werkdagen een e-mail en sms zodra het paspoort klaar is. Controleer eventueel uw ongewenste e-mail.
 • U logt in op mijnafspraak.nl en kiest waar en wanneer u het paspoort bezorgd wilt hebben.
 • Op de dag van bezorging ziet u op mijnafspraak.nl een foto van de medewerker die bij u langskomt.
 • De medewerker controleert bij aankomst uw identiteit aan de hand van het nieuwe document en overhandigt u het paspoort.
 • Indien van toepassing neemt de medewerker van AMP het oude paspoort en of de oude identiteitskaart in.
Let op!

Bij bezorging voor meerdere personen op hetzelfde adres moeten alle personen die een reisdocument ontvangen op moment van bezorging aanwezig zijn. Kinderen jonger dan 12 jaar moeten persoonlijk geïdentificeerd worden in het bijzijn van een volwassene.

Spoedaanvraag

Gemiddeld duurt een aanvraag 5 werkdagen, afhankelijk van vakantieperiodes. Kunt u hier niet op wachten en heeft u snel een nieuw paspoort nodig? Dan kunt u dit met spoed aanvragen. Als u de aanvraag vóór 14:00 uur heeft gedaan, kunt u uw paspoort meestal de volgende werkdag na 09:30 uur afhalen. Houdt u er wel rekening mee dat een spoedprocedure maximaal 3 werkdagen kan duren. Bij een spoedaanvraag kunt u het document niet laten bezorgen.

Vingerafdrukken

Vraagt u een nieuw reisdocument aan? De baliemedewerker neemt dan een aantal vingerafdrukken af met een elektronische vingerafdruklezer. Dit is een soort kastje met een scanner. De afdrukken worden tijdelijk digitaal opgeslagen in de reisdocumentenadministratie. Zodra u uw nieuwe reisdocument krijgt worden de tijdelijk opgeslagen vingerafdrukken automatisch verwijderd uit de reisdocumentadministratie. Twee vingerafdrukken worden ook opgeslagen in de chip van het reisdocument.

Uitzonderingen

Er twee uitzonderingen op deze regel:

 • Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven geen vingerafdrukken te geven.
 • Als het fysiek onmogelijk is vingerafdrukken op te nemen, hoeft u geen vingerafdrukken te geven. Dit is bijvoorbeeld zo als u vingers mist of als uw vingers blijvend beschadigd zijn.

Verlies of diefstal

Als u uw paspoort kwijt bent of het is gestolen, doet u rechtstreeks aangifte bij de gemeente. U vult hier een verklaring vermissing waardedocument in. Geadviseerd wordt om bij diefstal ook aangifte te doen bij de politie.

Bent u uw paspoort kwijtgeraakt in het buitenland? Doe direct aangifte bij de plaatselijke politie en vraag om een bewijs daarvan. Vraag ook een nieuw of tijdelijk reisdocument aan bij een Nederlandse ambassade of consulaat. Daarop reist u terug naar Nederland. Uw nooddocument levert u bij de gemeente in bij terugkomst. U kunt dan ook direct een nieuw paspoort of een nieuwe identiteitskaart aanvragen.

Let op: reisdocumenten die als vermist zijn opgegeven, kunnen niet meer worden gebruikt. Ook niet als u deze later terugvindt. U moet wel uw gevonden paspoort inleveren bij de gemeente.