Ontwikkeling Vesting

De gemeente wil de Vesting voltooien. Bouwprojecten afronden, de bereikbaarheid verbeteren, van de Vesting een plek maken met aantrekkingskracht, zowel voor toeristen als voor de inwoners van Hellevoetsluis. En natuurlijk voor de bewoners en ondernemers van de Vesting.

Groote Dok Oost

Doel: een levendige Vesting, waar wonen, recreëren en ondernemen in goede harmonie samen kunnen gaan. Op deze pagina vindt u alle documenten en informatie die te maken hebben met de ontwikkeling van de Vesting in Hellevoetsluis.

Herinrichting Cultuurplein

Recreatie en cultuurhistorie

De Vesting is met zijn rijke historie een trekpleister voor bezoekers en toeristen. Dit element wil de gemeente in de komende jaren verder versterken. Zo heeft de gemeente een museumboulevard gerealiseerd langs het Groote Dok, waaraan historische schepen liggen. Een wandelpromenade rondom het Groote Dok maakt dit plaatje af. De gemeente wil oude, monumentale panden gaan benutten voor kwaliteitshoreca en ander eigentijds gebruik. Ook horeca met terrassen aan het water is een wens van de gemeente. Inmiddels heeft ook het evenementenponton een vaste plek gekregen voor het Prinsehuis. De herontwikkeling van het cultuurhuis is bijna gereed waarmee de directe openbare ruimte een herinrichting zal krijgen.
De wallen van de Vesting hebben een thematische inrichting gekregen. de verdedigingswerken: Front I en II zijn gerestaureerd. De bedoeling is dat de wallen deels als historisch en deels als eigentijds stadspark gaan functioneren.

Het nieuw cultuurhuis

Watersport

De gemeente wil Hellevoetsluis profileren als hét watersportcentrum van de regio. Inmiddels heeft de Haaven een facelift gekregen. Oude en overbodige steigers uit het Groote Dok zijn afgevoerd, de meerpalen zijn geschilderd en het Groote Dok is opnieuw ingedeeld ten behoeve van passanten en vaste ligplaatsen. Het serviceniveau moet ook verbeteren. Momenteel onderzoekt de gemeente de mogelijkheid voor een strandpaviljoen met sanitaire voorzieningen aan het kleine strandje. Verder wil Hellevoetsluis evenementen aantrekken die watersportgerelateerd zijn. Klik hier voor meer informatie over watersport in Hellevoetsluis.

Bereikbaarheid

Met alle ontwikkelingen die zich momenteel in de Vesting voltrekken en de plannen van de gemeente voor de komende jaren, is een goede bereikbaarheid en voldoende parkeergelegenheid van groot belang. Ook daar houdt de gemeente rekening mee.
De toegang tot het historische centrum (de Vesting) verdient nog de nodige aandacht. Er wordt een visie opgesteld om de openbare ruimte tussen de Museumkade, Opzoomerlaan en de stadspark binnen de Vesting een sterkere onderlinge relatie te geven, zodat de dynamiek in het historisch centrum wordt vergroot en de functionaliteit en levendigheid sterker en verspreider in de Vesting kan plaatsvinden.