Jan Blankenbokaal en Carnegie heldenmedaille uitgereikt tijdens online nieuwjaarsreceptie

Tijdens de online nieuwjaarsreceptie van de gemeente Hellevoetsluis heeft burgemeester Milène Junius de Jan Blankenbokaal uitgereikt aan de Stichting Riet Ruijlof. Deze stichting krijgt deze onderscheiding vanwege hun jarenlange organisatie van de Sinterklaasintocht en de lampionnenoptocht. Ook werd een Carnegie Heldenfonds medaille uitgereikt aan de heer Hendrik Bakker voor een heldhaftig optreden in de zomer van 2019. De uitreiking van het jaarlijkse jeugdlintje vindt later deze maand plaats. 

Carnegie Heldenfonds medaille voor de heer Bakker

Tijdens de digitale live uitzending van de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Hellevoetsluis is de Carnegie Heldenmedaille uitgereikt aan de heer Hendrik Bakker uit Hellevoetsluis. De Carnegie Heldenmedaille wordt uitgereikt aan personen die met gevaar voor zichzelf iemands leven hebben gered of dat hebben geprobeerd te doen. 

De heer Bakker heeft in de zomer van 2019 in de buurt van Hatttem een 27-jarige man weggehaald bij een brandende  auto. Het lichaam en het haar van de man stonden ook al in brand. Andere omstanders ondernamen geen actie vanwege de gevaarlijke situatie. De heer Bakker heeft de man tot twee keer toe het water ingesleept. De zus van de heer Bakker, mevrouw Lips, reageerde ook adequaat door 112 te bellen. 

Het Carnegie Heldenfonds oordeelde dat meneer Bakker zich uiterst moedig met gevaar voor eigen leven heeft ingezet voor een medemens in nood. En zij waarderen deze uiting van goed burgerschap met het toekennen van de zilveren draagmedaille en het loffelijk getuigschrift.  Burgemeester Junius reikte de onderscheiding uit. 

Tevens oordeelt het Carnegie heldenfonds dat de zus van de heer Bakker, mevrouw Lips, een belangrijke schakel is geweest in de inzet van haar broer door de hulpdiensten te bellen. En dat zij hiermee ook blijk van goed burgerschap heeft gegeven. Zij werd beloond met een bos bloemen. 

Jan Blankenbokaal voor Stichting Riet Ruijlof

Voor het derde achtereenvolgende jaar is tijdens de nieuwjaarsreceptie de Jan Blankenbokaal uitgereikt. De Jan Blankenbokaal wordt alleen in bijzondere gevallen toegekend aan groepen die iets belangrijks hebben bijgedragen aan de Hellevoetse samenleving. Dit jaar heeft het college van burgemeester en wethouders uit alle aanvragen besloten de Jan Blankenbokaal toe te kennen aan de Stichting Riet Ruijlof. De Stichting Riet Ruijlof organiseert al sinds 1948 de jaarlijkse lampionoptocht. Ook de jaarlijkse Sinterklaasintocht hebben zij bijna zestig jaar lang georganiseerd. Zij ontvangen de Jan Blankenbokaal voor jun jarenlange en tomeloze inzet voor deze evenementen. 
Stichting Riet Ruijlof is vernoemd naar de in 2019 overleden drijfveer achter de Stichting: mevrouw Riet Ruijlof. 

Dit jaar gebeurde de uitreiking anders dan anders door de corona-maatregelen. De prijs werd in ontvangst genomen door de voorzitter Nel Pille en via een beeldverbinding door twee overige bestuursleden; Kees Hollebrandse (penningmeester) en Linda Hollebrandse (secretaris). Alle drie al jaren actief voor deze Hellevoetse stichting. Helaas konden alle vrijwilligers niet bij de uitreiking aanwezig zijn. Maar uiteraard is de prijs en erkenning bedoeld voor het hele team van vrijwilligers. 


Over de Jan Blankenbokaal 

De Jan Blankenbokaal werd voor het eerst in januari 2019 uitgereikt aan de Hoornse Hoofden, die zich vele jaren hebben ingezet om ervoor te zorgen dat Oudenhoorn bij Hellevoetsluis zou horen na de herindeling. Begin 2020 ging de bokaal naar 4p Verkeersregelaars, een team van vrijwillige verkeersregelaars dat altijd klaar staat bij verschillende evenementen. 

Nieuwjaarsreceptie

De uitreiking van beide onderscheidingen vond plaats tijdens de online nieuwjaarsreceptie.

Kijk hier de nieuwjaarsreceptie terug