Gemeente Hellevoetsluis neemt afscheid van wethouders

Wethouders Hofman, van Lith en Roza keren niet terug in het Hellevoetse college.

Dinsdag 25 april heeft de gemeente Hellevoetsluis afscheid genomen van drie van de huidige wethouders. Peter Hofman (VVD) en Hans van Lith (IBH) keren beide niet terug in het Hellevoetse college van burgemeester en wethouders. Ook werd afscheid genomen van Marja Roza die de afgelopen maanden wethouder Peter Hofman verving. Hofman was sinds september vorig jaar afwezig wegens ziekte.

Burgemeester Milène Junius sprak de drie oud-wethouders uitgebreid toe. Beide heren gaan hopelijk heel lang van hun welverdiende pensioen genieten. Marja Roza heeft nog geen genoeg van het wethouderschap en gaat nog door als wethouder voor de gemeente Westvoorne.

Marja Roza is zo'n 30 jaar actief geweest in de Hellevoetse politiek. Als raadslid en ook al eerder een periode als wethouder. In maart 2017 nam ze afscheid van de Hellevoetse politiek, maar toen de VVD haar een paar maanden later vroeg wethouder Hofman te vervangen, aarzelde ze niet. Burgemeester Junius liet in haar toespraak weten dat ze het knap vindt hoe snel Marja Roza de dossiers van wethouder Hofman heeft eigen gemaakt. De afgelopen maanden heb jij je verdiept in dossiers van o.a. economische zaken, toerisme & recreatie, milieu, havens en de Vesting. Dat deed je met verve. En ook met zichtbaar veel plezier. Met jou als vervanger heeft de VVD de wethouderspost waardig en in de lijn van Peter kunnen vervolmaken. “

Wethouder Roza is door de VVD gevraagd wethouder te worden in onze buurgemeente Westvoorne en   heeft dat aanbod aangenomen. Burgemeester Junius feliciteerde haar hiermee en gaf aan verheugd te zijn Marja Roza in die positie weer tegen te gaan komen hier op Voorne.

Peter Hofman is al bijna 32 jaar lang actief in de Hellevoetse politiek. Als raadslid, maar ook twaalf jaar als wethouder. In die twaalf jaar heeft hij bijna alle portefeuilles gehad. Burgemeester Junius typeerde Peter als zeer ondernemend en met een visie. Een uitstekend netwerker bovendien met de belangen voor Hellevoetsluis altijd duidelijk voor ogen. Wethouder Hofman heeft in die twaalf jaar veel gerealiseerd. Bijvoorbeeld de opbouw van het Marinehospitaal na de brand. Hij is verantwoordelijk voor de aanleg van verschillende rotondes en de Nelson Mandelalaan die de doorstroming in Hellevoetsluis hebben bevorderd. Onder zijn aanvoering zijn de plannen voor Kickersbloem 3 vastgesteld en de plannen voor het toekomstbestendig maken van het winkelcentrum de Struytse Hoeck. Ook heeft hij de stichting promotie Hellevoetsluis opgericht. Burgemeester Junius: “Peter, dat we van jou afscheid moeten nemen, valt best zwaar. Een enorme dosis dossierkennis, werkervaring, politieke sensitiviteit en visie verlaat daarmee ons gemeentehuis.”

Hans van Lith is voordat hij in 2014 wethouder werd in Hellevoetsluis twaalf jaar wethouder geweest in de gemeente Westvoorne. In 2014 werd hij door IBH gevraagd om in Hellevoetsluis wethouder te worden. Burgemeester Junius: Een aantal wijken in Hellevoetsluis kennen jou als de wethouder van de wijkaanpak, waar je samen met de bewoners aan de slag ging bij het verbeteren van hun woon- en leefomgeving. Je  stak ook veel tijd in verbetering van de handhaving voor de grote ergernis van hondenpoep. En je hebt aan aantal langlopende dossiers kunnen afronden. De locatie Kop Oostdijk/Moree is een project dat al meer dan 25 jaar liep. Na heel veel jaar van onderhandelen en planmakerij, kan deze plek eindelijk ontwikkeld gaan worden. En, als klap op de vuurpijl, heb je afgelopen week eindelijk een handtekening kunnen zetten onder de overeenkomst van Vermaat en Helvoet. Over een aantal jaar is dit gedateerde deel van Hellevoetsluis een prachtige plek om te wonen, te recreëren of naar school te gaan. Met een Integraal KindCentrum, een sportcomplex, woningbouw en veel water en groen.”

Burgemeester Junius bedankte de drie oud-wethouders namens de gemeente Hellevoetsluis hartelijk  voor al hun werk en inzet in de afgelopen jaren en wenste hen veel succes en het allerbeste voor de toekomst.