Column burgemeester: Hellevoetsluis - Vrijwilligersstad

Afgelopen donderdag organiseerde het Centrum voor Vrijwilligerswerk een gezellige avond ter ere van de nationale vrijwilligersdag. Tientallen vrijwilligers vierden dit feest mee. Ik ontmoette vele mensen die zich belangeloos inzetten voor onze Hellevoetse samenleving. Het was hartverwarmend hun verhalen en motivatie te horen.
Vrijwilligers vind je in grote en kleine organisaties. Ze zetten zich in voor verenigingen en evenementen, zoals de Vestingdagen, Sinterklaas, Wallenpop. Ze verzamelen oude kranten om een bejaardensoos te financieren, helpen bij diverse activiteiten in de Grootenhoek en andere zorginstellingen.

Deze avond werd ook de ‘Aanmoedigingsprijs voor Vrijwilligers 2017’ uitgereikt. Er was zelfs een team van jonge voetballertjes aanwezig om de nominatie van FC Vlotbrug kracht bij te zetten. Zonder vrijwilligers geen sportverenigingen. Zij verzorgen de trainingen, staan in wind en regen langs de lijn, onderhouden de sportvelden, draaien bardiensten enzovoorts.
Uiteraard waren de vier genomineerden voor de ‘Aanmoedigingsprijs voor Vrijwilligers 2017’ aanwezig. Naast FC Vlotbrug ging het om Huurdersvereniging De Koepel, het Opleidingsschip De Zeefakkel en de Kerk aan de Ring. De vrijwilligers in het bestuur van de huurdersvereniging De Koepel behartigen de belangen van huurders en zorgen dat allerlei projecten worden uitgevoerd. De vrijwilligers van De Zeefakkel leiden niet alleen de Zeekadetten en Ketelbinkies op, ze verzorgen ook het onderhoud van het schip.

De aanmoedigingsprijs ging naar Kerk aan de Ring, waar de vrijwilligers het onderhoud van het kerkgebouw ter hand nemen én een gevarieerd cultureel aanbod organiseren, van kunstmarkten tot klassieke concerten.  Een mooie verbreding van het Hellevoetse culturele leven.
Het was een prachtige, hartverwarmende avond met hulde en innige waardering voor al onze vrijwilligers. We boffen dat zoveel Hellevoeters zich inzetten voor onze stad en haar inwoners. Bent u geïnspireerd geraakt en heeft u een paar uur per week of per maand over? Geef u op als vrijwilliger, het wordt enorm gewaardeerd!

Milène Junius
Burgemeester