Column burgemeester: Duncan

Afgelopen donderdag was het zover. Duncan Laurence, onze Hellevoetse winnaar van het Eurovisie Songfestival 2019, kwam naar Hellevoetsluis.

Op zaterdagavond 18 mei stal hij de harten van de Europeanen en werd hij in Tel Aviv massaal naar de eerste plaats gestemd. Daarna was het gelijk een gekkenhuis met een overvolle agenda. Duncan reisde heel Europa door en ondanks zijn drukke schema, kon hij dus afgelopen donderdagochtend in het Prinsenhuis onze erepenning, de Jan Blankenspeld, in ontvangst nemen. Toegekend vanwege zijn uitzonderlijke prestatie en het feit dat hij Hellevoetsluis op de kaart heeft gezet. Met zijn prachtige song (a small town boy in a big) Arcade is hij een echte ambassadeur voor onze ‘small town’ gebleken. In het bijzijn van zijn familie en vrienden als ook docenten en leerlingen van zijn oude basisschool Het Palet en zijn oude middelbare school Jacob van Liesveldt spelde ik hem de Jan Blankenspeld op. Buiten op het bordes werd Duncan toegezongen door veel enthousiaste fans en vertelde hij hoe zenuwachtig hij was geweest tijdens de telling van de uitslag. De rest is geschiedenis!

Wat ook geschiedenis is, is dat Duncan er geen geheim van heeft gemaakt dat zijn schooltijd niet altijd fijn voor hem was. Hij was één van de vele kinderen die werd gepest. Duncan vertelde dat hij soms erg eenzaam was en dat het pesten hem onzeker maakte. Ik vind het indrukwekkend om te zien hoe hij met dat pesten om is gegaan. Ivo Niehe zei het al mooi tegen hem: “het pesten heeft je hiertoe geleid!” ‘What doesn’t kill you, makes you stronger’, zong Buckshot LeFonque ooit. En zelf zei Duncan ook al eens: “Laat ik me beïnvloeden door wat anderen vinden of leid ik m’n eigen leven?” Hij koos voor zichzelf en de muziek. Het thema van het Songfestival paste hem dan ook heel goed; ‘dare to dream!’ Zijn dromen zijn werkelijkheid aan het worden. Hij vertelde dat volgens hem pestkoppen zelf onzeker en ongelukkig zijn en hoopt dat ze nu gelukkig zijn, zodat ze niet meer hoeven te pesten om zichzelf beter te voelen. 
En daarmee denk ik dat Duncan een inspiratie voor velen is, niet alleen vanwege zijn muzikale kwaliteiten, maar zeker ook vanwege zijn ontwikkeling tot een prachtig en positief mens. We zijn supertrots op hem!

Milène Junius
Burgemeester
 

Uitgelicht