Column burgemeester: De Hellevoetse haven al 400 jaar in beweging

Allereerst wens ik u een heel gelukkig en vooral gezond 2021. Wellicht heeft u onze nieuwjaarsuitzending bekeken (zie: https://youtu.be/ZOfgMJVkwxo), met daarin niet alleen de nieuwjaarsspeech, maar ook bijdragen van Hellevoetse helden, muzikanten, ondernemers en wethouders. Aan het einde van het programma presenteerden we het logo voor ‘400 jaar haven Hellevoetsluis’. Daarmee gaven we het startsein voor de viering van een bijzonder jubileumjaar. 

In ons streekarchief hebben wij een document dat aangeeft dat op 16 oktober 1621 de haven van Hellevoetsluis gereed was en in gebruik genomen werd.  De haven is in 2021 dus al 400 jaar ‘in beweging’. Het begon met de veerdiensten naar nabijgelegen eilanden en regionale afzetmarkten. En de vesting die de handels- en marinehaven beschermde. Zo vertrok Michiel de Ruyter met zijn schepen vanuit Hellevoetsluis naar Engeland, evenals Willem III met zijn vrouw Mary. Het werd de marinebasis van de Admiraliteit van de Maze. Koopvaarders kwamen met specerijen en exotische producten naar het Goereesche Gat om ze vervolgens naar de markten in onder meer Rotterdam verschepen. Zo was Hellevoetsluis de voorloper van de Rotterdamse haven. Er was niet alleen het plezier van het water maar ook het gevecht tegen het water; de watersnoodramp van 1953 resulteerde in de Deltawerken en bij ons werd de Haringvlietdam gebouwd. Tenslotte werd Hellevoetsluis een belangrijke watersporthaven met meerdere jachthavens met circa 2000 ligplaatsen. 

We zijn trots op de haven en we willen het jubileumjaar graag met u vieren. Daarbij gaan we inwoners, organisaties, ondernemers en scholen betrekken! Heeft u of goede ideeën, mooie verhalen of wilt u graag meewerken? In de eerstvolgende editie van Helius (ligt half februari bij u in de bus) kunt u meer lezen over het verhaal rondom de haven en de mogelijkheden tot deelname aan dit speciale jaar. Uiteraard nemen we de coronaregels in acht. Wij denken bijvoorbeeld aan (virtuele) rondleidingen, het zichtbaar maken van de verhalen over de geschiedenis, een bezoek van bijzondere boten aan onze haven, een keramisch kunstwerk, een theater- of muziekstuk en ook sportactiviteiten rondom de haven (zwemmen, hardlopen enzovoort), kunstexposities, muziekoptredens (eventueel online). 

Als u nu al ideeën hebt, kunt u mailen naar 400jaarhaven@hellevoetsluis.nl. Houdt u in ieder geval de lokale pers, onze website en social media in de gaten; dan gaan we er samen wat moois van maken!

Milène Junius, burgemeester.